Care e cea mai puternica amintire a ta din copilarie? Cand ai uitat versurile la serbare? Cand te jucai de-a soldatii sau cand ai descoperit rujul rosu al mamei si urmele de buze din palma? Sau poate cand ai ratat excursia in care au fost toti ceilalti copii? Iti mai aduci aminte de animalul tau preferat sau de ziua cand l-ai infruntat pe durul clasei?
Vino luni, 6 iunie, de la ora 18.30 la Institutul Cultural Roman sa iti reamintesti de copilarie. NexT te asteapta cu program de scurtmetraje cu si despre copii, pentru oameni mari.

Accesul este liber în limita locurilor disponibile.
Proiectia este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
Din program fac parte scurtmetrajele:

Stefan

Regia: Stanca Radu
Romania, 2007, 13 min
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc, NexT 2008
Rolul predestinat al voievodului Stefan cel Mare devine centrul universului pentru un baietel care se pregateste de serbarea de sfarsit de an.
Stefan, un baietel de zece ani, trebuie sa-si indeplineasca misiunea pentru o piesa organizata de scoala , harazita prin destin. Rolul voievodului Stefan cel Mare devine centrul universului sau, iar piesa devine ocazia perfecta pentru parinti si profesori de a se mandri cu eforturile copilului lor, indiferent de cat de greu sau nefiresc i s-ar parea acest lucru micutului.

Peace Talk / În semn de pace

regia: Jenifer Malmqvist
Suedia, 2006, 14 min.
Jonna si prietena ei Emilie se joaca de-a soldatii. Soldatii se lupta, se ranesc si au grija unul de celalalt. Curand, cele doua fetite incep sa experimenteze, cu timiditate si retinere, un nou fel de atingeri, un nou fel de mangaieri. Dar mama Jonnei nu e de acord cu noul joc al celor doua fetite.

Suplinitorul / Il Supplente

regia: Andrea Jublin
Italia, 2006, 19 min
Trofeul NexT 2007
Dorind sa isi reaminteasca de adolescenta, un om de afaceri da navala intr-o sala de curs si, pretinzand ca este un profesor substitutor, reuseste sa creeze confuzie printre elevi prin comportamentul lui provocator si ciudat. Avand replici alerte si ironizand o serie de stereotipuri, filmul este, prin ideea si realizarea sa, un adevarat manifest impotriva apatiei.

Absent / Missen

regia: Jochem de Vries
Olanda, 2009, 12 min.
O mama isi conduce fiica de 7 ani la scoala. Astazi, fetita merge intr-o excursie cu clasa. In tot ceea ce face, simtim ca adusul fiicei ei la scoala nu este o ocazie obisnuita pentru mama.

Colivia

regia: Adrian Sitaru
Romania, 2009, 17 min.
Un baietel gaseste un porumbel bolnav si il aduce acasa, ceea ce provoaca o adevarata furtuna in familie. Tatal sau accepta in cele din urma ca porumbelul sa stea pe balcon cateva zile. Dar baiatul nu se multumeste cu atat si isi doreste o
colivie pentru pasarea sa. Cine va castiga ?

Responsabil cu linistea / El Encargado

regia: Sergio Barrejon
Spaina, 2008, 8 min
Martin (9 ani) e desemnat responsabil cu linistea pe durata absentei profesorului. El trebuie sa scrie pe tabla numele celor care vorbesc. Usor de facut… pana cand batausul clasei incepe sa vorbeasca.