discutie cu parintii
Dacă ai tăi pot înțelege în mare situația, trebuie să le explici și lor ce se întâmplă în Japonia. Care este cea mai bună metodă? Nimeni nu poate să ofere o soluție exactă, dar există anumiți pași de care părinții ar trebui să țină cont.
Primul ar fi să îi întrebi ce au înțeles ei din toate știrile despre Japonia. Nu de alta, dar ar fi de preferat să vezi exact care sunt acele lucruri pe care le-au înțeles greșit, iar atunci când îți dai seama de asta să le spui că nu este chiar așa și să le explici ce este adevărat și ce nu și că deseori este dificil să îți faci o părere despre ceva doar ascultând știrile difuzate pe diverse canale media.
Întreabă-i dacă au întrebări despre situația din Japonia și ai grijă ca toate răspunsurile să fie clare și simple, dar mai presus de asta cât se poate de directe, pentru a nu înțelege nimic greșit. Dacă nu ai idee cum să răspunzi la o întrebare cea mai bună soluție ar fi să le spui asta direct și să cauți împreună cu cei mici un răspuns. De exemplu, este posibil să te întrebe de ce s-a întâmplat asta în Japonia și nu în orice altă parte. Ei nu vor aștepta un răspuns academic, bazat pe diverse studii din trecut și prezent, iar tu le poți spune cât se poate de sincer că nu ai nici cea mai vagă ideee…
Ca și părinte trebuie în primul rând să-ți asiguri copiii că totul este în regulă și că nu ar trebui să se simtă amenințați în niciun fel, în mai puține cuvinte trebuie să îi faci să se simtă în siguranță. Este probabil ca cei mici să vadă poze sau să se uite la videoclipuri cu Japonia, dar dacă tu le vei spune că este puțin probabil ca un cutremur cu o asemenea putere să se întâmple și la noi, ei se vor simți în siguranță.
Nu în ultimul rând, povestește-le despre compasiune și despre puterea oamenilor de a schimba lucrurile, despre ce înseamnă să acorzi o mână de ajutor prin orice metodă poți sau legat de ajutoarele pe care oamenii din întreaga lume le trimit acum către Japonia.
Ai voștri sunt destul de mari încât să înțeleagă situația din Japonia? Ați încercat până acum să le explicați ce se întâmplă?

Citește mai multe despre cum să vorbești cu cei mici despre dezastrul din Japonia pe Wired.com/geekdad.
Sursă foto: nateone/ Flickr.com.