ce ai invatat de la copilul tau
De la răbdarea de aur pe care o dobândeşti în primii ani ai copilului, la învăţarea unor lucruri amuzante şi până la dobândirea diverselor abilităţi fiecare părinte învaţă nenumărate lucruri de la copilul lui.
Am stat de vorbă cu câţiva părinţi care mi-au împărtăşit lucrurile pe care le-au învăţat ei de la copiii lor şi iată ce am aflat:
Am învăţat să am răbdare
Carmen (30 ani) a învăţat de la băiatul ei (aproape 3 ani) să zâmbească, să fie copil, să se bucure de lucrurile simple şi să-şi reamintească de frumuseţea desenelor animate şi a poveştilor din copilărie. În ceea ce priveşte lucrurile mai serioase, Carmen a învăţat să nu-şi mintă copiii, altfel va fi pedepsită, să fie iertătoare şi calmă şi să aibă multă răbdare.
Am învăţat să-mi organizez mai bine timpul
Ania (25 ani) are o fetiţă pe nume Magda de un an şi jumatate de la care a învăţat să aibă răbdare, două exemple concludente ar fi că o plimbare de 50 metri poate dura chiar şi jumătate de oră datorită zecilor de lucruri care merită văzute şi asteptarea ca micuţa să reuşească să facă singură ceva, fără să fie ajutată. În plus, micuţa Magda a învăţat-o pe Ania responsabilitatea şi organizarea mai bună a timpului şi cam ca oricărei mămici i-a arătat frumuseţea lucrurilor mărunte şi diferenţa dintre chestiile importante şi cele mai puţin importante “Este mai important să ne jucăm împreună în fiecare zi decât să spăl vasele”. Pe lângă toate acestea, Ania a învăţat să asculte copilul chiar şi atunci când încă nu vorbea, mai ales că “este foarte interesant să vezi cum copilul descoperă lucruri noi, cum se miră sau cum învaţă”.
Am învăţat că scrisul pe pereţi este mai important decât orice grijă de om mare
Alexandra (25 ani) spune că de la fiul ei Andrei, de 3 anişori a învăţat “că ouăle se pot prăji şi în cuptorul cu microunde, că băile cu spumă sunt mai amuzante decât fără şi chiar nu contează dacă mergi cu un pantof de un fel şi unul de alt fel pe stradă. Că grâul răsare mai repede decât fasolea şi că poţi face pipi din orice poziție. Tăticul Bogdan a învăţat de la micul Andrei să privească lucrurile ca şi cum le-ar vedea pentru prima oară, să se bucure de fiecare lucru mărunt şi să ştie că scrisul pe pereţi este mai important decât orice grijă de om mare. Prin Andrei, Bogdan spune că “am învăţat să alerg, să inventez jocuri, să spunem poveşti, să râdem fără motiv sau pur şi simplu “să stăm acasă să ne iubim”.
Am învăţat cuvinte noi
Irina (30 ani) a învăţat de la fiul ei Răzvan (aproape 2 ani) să aibă mult mai multă răbdare, iar sotul ei Bogdan zice că a învăţat “cuvinte” noi şi să se joace cu Lego.
Am învăţat să gătesc mâncăruri atipice
Mihaela (42 ani) a învăţat de la Ioana, fiica ei de 24 ani să gătească mâncăruri atipice, să asorteze culorile şi a realizat că nu e aşa de rău să ai un căţel în casă.
Am învăţat că într-un corp mic se află multă înţelepciune
Irina (27 ani) a învăţat de la Ilinca (un an şi jumătate) să cadă şi să se ridice fără să se plângă, iar de la Elvira (3 ani) a învăţat că “lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi, că într-un corp mic se află multă înţelepciune şi că un copil are momente de seriozitate şi gravitate, că deşi noi ne jucăm cu păpuşa, pentru ei e o treabă serioasă”.
“M-au învăţat să mă port natural şi să spun ce cred fără să-mi fie jenă de vânzătoarea de la magazin. M-au învăţat să mă bucur de momente ce par obişnuite (să fug râzând în hohote prin supermarket sau să mă ascund după umeraşele cu bluze de lână, şi nu mă intereseze numărul de la pantofi, ci doar modelul), m-au învăţat că un caine alb poate fi foarte uşor şi albastru. M-au învăţat ce-nseamnă să iubeşti necondiţionat şi niște mişcări foarte interesante din buric. Datorită lor ştiu ce-nseamnă ENERGIA (deşi asta nu țineam neaparat să aflu)”, spune Irina.
Răbdarea, învatarea a tot felul de lucruri hazlii şi bucuria faţă de lucrurile mărunte par să fie lucrurile comune pe care părinţii le învaţă de la copiii lor. Toate celelalte sunt micile detalii care fac dintr-o familie obişnuită una specială.
Voi ce aţi învăţat de la copiii voştri?
Sursă foto: chuckthephotographer/ Flickr.com.