copil descult
Sunt sigură că te-ai întrebat de multe ori care sunt cele mai bune încălțări pentru cel mic. Ei bine, cele mai bune sunt… inexistente. Bebelușul merge cel mai bine desculț.
Mersul fără încălțăminte e benefic din multe puncte de vedere. În primul rând, îl ajută pe viteaz să își mențină echilibrul, pentru că își poate folosi degetele de la picioare. De asemenea, îi ajută mușchii să se dezvolte și îi crește flexibilitatea articulațiilor. In felul acesta, își dezvolta corect laba piciorului și scad posibilitățile de a se îmbolnavi pe viitor în această zonă. Iar talpa este plină de factori receptori, poate să simtă diverse suprafețe și temperaturi. E un mod de a cunoaște mediul. Unii zic că învață să meargă mult mai repede și mai ușor, că este mai relaxat și mai puțin fricos. Acum rămâne să încerci să vezi dacă e exact cum zic ei 🙂
Sunt și câteva lucruri la care trebuie să ai grijă când lași copilul să meargă desculț prin casă. Podeaua trebuie să fie caldă și uscată și să nu fie pe jos obiecte pe care ar putea călca (gen jucării, cabluri). Dacă e puțin mai frig în casă, pune-i o pereche de șosete, dar nu pantofiori.
Iar dacă vrei să îl lași și afară fără pantofi, să testezi terenul înainte, ca să nu fie cioburi sau denivelări. Pe iarbă e ok, la nisip ar fi câteva probleme, pentru că e abraziv sau i se poate afunda piciorul și se poate împiedica.
Ca orice alt lucru, excesul poate fi dăunător, așa că nu exagera. Încălțămintea are și ea rolul ei de protecție. Și până la urmă, adulții merg încăltați și ar fi bine să nu aibă un șoc când va fi obligat să-și pună în picioare niște chestii hidoase numite pantofi.
Sursă foto: db*Photography / Flickr