“Lucrurile care nu ar trebui să ne înspăimânte sunt cele pe care putem să le controlăm” – așa încheie un articol care nu a ridicat multe semne de întrebare, ci multe mâini care să aplaude în fața PC-ului, scris de Angelina Jolie și publicat în New York Times. Articolul cu pricina se numește “Opţiunea mea medicală”, iar actrița povestește de ce a ales să recurgă la dublă mastectomie, despre familia sa și sprijinul pe care l-a primit în toată perioada în care a fost în spital.
Mamă a 6 copii, Angelina Jolie povestește că medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% de a dezvolta cancer mamar și 50% pentru cancer ovarian. Mama ei și-a pierdut viața la 56 de ani, după ce s-a luptat timp de 10 ani cu cancerul, iar actrița spune că din cauza unei gene (BRAC1) riscul de a face cancer mamar și ovarian este foarte ridicat. De aceea, ea a ecis să facă dublă mastectomie preventiv.
“Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă”, spune ea completând că acum riscul de a dezvolta cancer mamar este acum de doar 5% și că le poate spune acum copiilor ei că nu au niciun motiv pentru a se îngrijora cu privire la sănătatea mamei lor: “Pot să le spun copiilor mei că nu mai au niciun motiv să se teamă că mă vor pierde din cauza cancerului la sân… este liniștitor că nu pot vedea nimic care să-i facă să se simtă ciudat. Pot vedea micile mele cicatrice și atât. În restul este doar Mami, la fel ca întotdeauna. Și ei știu că îi iubesc și că aș face orice pentru a fi cu ei cât mai mult timp. Ca notă personală, nu mă simt mai puțin femeie. Mă simt puternică că am luat o decizie importantă și nu mi-am diminuat feminitatea”.
Vă las cu întregul articol emoționant pe nytimes.com.
Despre mastectomie puteți citi mai multe pe cancer.gov.
Sursă foto: afunkydamsel/ Flickr.com.