Să fii părinte este un job full time, un job care nu necesită doar skills, ci și dragoste și susținere necondiționate, educație, planificarea timpului, răbdare multă și mult mai mult timp. De aceea a găsi echilibrul perfect pentru părinții care vor să se întoarcă la locul de muncă nu este deloc simplu. Una dintre puținele cercetări care studiază comportamentul mămicilor care se întorc la job arată că părinții care au terminat universități de elită lucrează petrec mai puține ore la job decât cei care au finalizat alte școli.
Mai precis, potrivit studiului Universității de Drept Vanderbilt, 60% dintre femeile care au terminat universități de top lucrează full time, față de 68% de mămici care au finalizat alte forme de învățământ.
Mai mult decât atât, studiul mai arată că mămicile care dețin un MBA de renume lucrează full time în procent de 35%, comparativ cu 66% dintre cele cu un MBA la instituții mai puțin celebre.
Întrebarea care intervine automat este dacă mămicile aleg să petreacă mai mult timp alături de cei mici sau un program care nu este flexibil și ședințele lungi peste program le obligă să aleagă acest lucru?

Soluția no.1: shadow job?

Vă povesteam acum ceva timp despre un nou tip de program care a luat amploare pe piața de muncă din Belgia – shadow job.
Mămicile își păstrează locul de muncă din conducerea unei companii, numai că în locul programului full time au ales unui part time. Task-urile mai simple sunt pasate astfel colegilor, iar cele importante le rezolvă în cele 4, maxim 6 ore pe care le petrec la birou. Mămicile reușesc astfel să aibă un job în timp ce copiii sunt la școală sau la grădiniță.

Soluția no.2: antreprenor?

Jason Calacanis spunea așa:

  1. copii + resurse mici + primul startup = eșec
  2. copii + resurse / suport + al doilea sau al treilea startup = perfect

Orice situație aflată între cele două și vei ajunge extrem de obosit/ă, deci nu tocmai o persoană fericită. Dacă vrei să reușești ca și tânăr antreprenor, așteaptă până când ai împlinit deja 30 de ani și abia atunci poți să te gândești la copii. Oare e adevărat?
Există soluții de mijloc?
PS: pentru părinții care lucrează de acasă nu uitați să aruncați un ochi pe mai multe soluții care vă fac munca mai ușoară.
Sursă foto: swanksalot/ Flickr.com.