Popularitatea uleiului de cocos a crescut în ultimii ani atât în bucătărie cât și în diferite produse cosmetice datorită versatilității sale și a diferitelor beneficii pe care le oferă.

Dacă dorești să afli mai multe despre acest tip de ulei atunci continuă să citești acest articol pentru a afla totul despre beneficiile și întrebuințările sale atât în domeniul culinar cât și în cel de îngrijire personală.

5 beneficii și întrebuințări ale uleiului de cocos

Chiar dacă uleiul de cocos poate fi folosit pentru numeroase obiective, trebuie menționat că această versatilitate ține de obicei și forma  în care vine uleiul și de restul de produse adăugate, ceea ce înseamnă că nu poți folosi uleiul simplu de cocos pentru toate întrebuințările posibile.

Asigură-te că achiziționezi tipul de ulei de cocos creat specific pentru obiectivul tău și că respecți instrucțiunile de pe fiecare ambalaj în parte.

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre beneficiile și întrebuințările acestui produs:

Poate fi folosit în numeroase rețete culinare

Datorită compoziției sale, uleiul de cocos poate înlocui atât uleiurile vegetale cât și untul, atunci când este lăsat să se întărească, ceea ce înseamnă că acest tip de ulei poate fi folosit atât la crearea produselor de cofetărie cât și la crearea produselor care necesită coacere.

Dacă vrei să faci maioneză, înghețată, produse de patiserie și nu numai, atunci poți să cauți rețete culinare axate pe această sursă de grăsime pentru a da o aromă diferită meselor tale.

Poate susține sănătatea dentară

Uleiul de cocos poate fi o soluție bună împotriva bacteriilor din cavitatea bucală, care duc de cele mai multe ori la formarea tartrului dentar sau la apariția afecțiunilor gingivale sau a cariilor.

Acest beneficiu al uleiului de cocos a fost susținut și de un studiu publicat în 2016 [1] care a concluzionat că tehnica de clătire a gurii cu ulei de cocos, cunoscută și ca “oil-pulling” timp de 10 minute este la fel de eficientă ca folosirea apei de gură antiseptice.

Poate ajuta la hidratarea și protejarea pielii

Datorită proprietăților sale benefice cum ar fi cele antiinflamatorii și antioxidante, uleiul de cocos este folosit foarte des și în produse axate pe îngrijirea și protecția pielii.

Dacă ești interesată de produse din ulei de cocos cu uz cosmetic, află că există numeroase studii care au arătat că uleiul de acest tip poate creste nivelul de hidratare al pielii și poate ajuta la protejarea acesteia de factori externi cum ar fi agenții infecțioși, chimici sau diferiți alergeni.

Unul dintre aceste studii a fost publicat în 2017 [2] și a menționat printre altele că uleiul de cocos aplicat topic poate ajuta și la protejarea pielii împotriva razelor UV.

Uleiul de cocos poate fi folosit în siguranță la temperaturi ridicate

Revenind la utilizarea acestuia în bucătărie, datorită conținutului sau foarte ridicat de grăsimi saturate, uleiul de cocos reprezintă una dintre cele mai bune surse de grăsime pentru gătirea la temperaturi ridicate.

Comparativ cu alte tipuri de acizi grași găsiți de regulă în uleiurile vegetale, grăsimile saturate își mențin structura la aceste temperaturi, ceea ce le face astfel o alternativă mai bună pentru acest tip de gătit.

Poate ajuta la protejarea părului

Conform unui studiu publicat în 2021 [3],  uleiul de cocos poate oferi protecție împotriva deteriorării părului deoarece uleiul de acest tip poate penetra firul de păr, făcându-l astfel mai flexibil și mai puternic.

Fie că apelezi la unul dintre numeroasele șampoane care conțin ulei de cocos sau îți faci propriul șampon acasă în baza rețetelor disponibile, merită să te interesezi mai mult despre beneficiul acestui ulei asupra tipului tău de păr.

De la gătit, la dinți, piele și chiar păr, uleiul de cocos poate avea numeroase beneficii și întrebuințări, motiv pentru care este găsit în multiple produse din diferite sfere de activitate. Nu ezita să te informezi mai mult despre domeniul tău de interes și să achiziționezi în baza informațiilor primite produsele care oferă soluția dorită de tine.

Referințe:

  1. Kaushik M;Reddy P;Sharma R;Udameshi P;Mehra N;Marwaha A; “The Effect of Coconut Oil Pulling on Streptococcus Mutans Count in Saliva in Comparison with Chlorhexidine Mouthwash.” The Journal of Contemporary Dental Practice, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27084861/. 
  2. Lin, Tzu-Kai, et al. “Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 27 Dec. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/. 
  3. S;, Kaushik V;Chogale R;Mhaskar. “Single Hair Fiber Assessment Techniques to Discriminate between Mineral Oil and Coconut Oil Effect on Hair Physical Properties.” Journal of Cosmetic Dermatology, U.S. National Library of Medicine, Apr. 2021, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32949101/.