Insist să vorbesc și să susțin, prin toate mijloacele pe care le am, despre importanța de a proteja și încuraja creativitatea copiilor. V-am povestit despre modalitățile despre care eu cred că sunt printre cele mai importante atunci când este vorba de a dezvolta creativitatea celor mici.
M-am gândit să vă ofer și o altă viziune în legătură cu modul în care putem să avem grijă de această creativitate. Și, de ce nu, în felul acesta ne îmbogățim și noi.
Specialiștii au demonstrat că cei mici pot să își piardă abilitățile gândirii creative pe măsură ce cresc. Mai mult, până când ajung la adolescență, modul în care ei gândesc este în mare măsură deja stabilit, fixat. Așadar, cu cât îi încurajați pe copii să își folosească mintea și să și-o provoace mereu, să dea frâu gândirii creative, cu atât este mai probabil să creșteți copii cu o creativitate deosebită.

5 lucruri mai puțin obișnuite pe care să le faci pentru a avea un copil creativ

  1. Răspunde întrebărilor cu întrebări

Știm cu toții că cei mici pun o grămadă de întrebări. Par că vor să știe totul, dintr-odată. Iar noi, avem tendința să le dăm răspunsurile imediat, crezând că doar așa putem să hrănim setea lor de cunoaștere. Nu este nimic greșit în a le oferi copiilor răspunsurile pe care le caută. Dar, să ne gândim și la ideea de a-i întreba, la rândul nostru, ce părere au ei, ce cred ei despre acel subiect. Dacă un copil se uită la un documentar la TV și ne întreabă ce este acela un ”mamifer”, putem să le dăm răspunsul imediat sau putem să îl întrebăm: ”tu ce crezi că este un mamifer?” sau ”tu ce părere ai?” Copilul tocmai ce se uită la documentar și poate că a primit deja informații despre acel subiect pe care ar putea să le folosească, să facă legătură între ele. Cel mai probabil ar putea să pună toate cap la cap și să se hazardeze spre un răspuns corect. Sau poate că deja știe și doar are nevoie de confirmare. Dacă răspunde corect, întrebă-l cum și-a dat seama care e răspunsul corect. Dacă răspunsul nu este cel bun, întreabă-l ce l-a determinat să dea acel răspuns. Fără judecată. Fără etichete. Doar rămâi în întrebare.
Să îți încurajezi copilul să caute informații și să facă deducții în urma acestor informații este o formă de rezolvare a problemelor. De aceea este bine să facem din asta un obicei!

  1. Recompensează eșecul

Câți dintre noi (ca părinți dar nu numai) ”pedepsim” eșecul, direct sau indirect? Vorbim mult despre importanța de a accepta și de a scoate tot ce este mai bun dintr-un eșec în mediul de afaceri. Dar atunci când copilul tău participă la un concurs de atletism și iese pe ultimul loc? Cum răspundem la asta? ”Poate că proba de viteză nu este pentru tine…?”. Sau: ”Ți-am spus să te antrenezi mai mult?” Sau poate…”Uite, băiatul vecinilor a luat locul doi deși este mai mic ca tine..” Chiar și un părinte care este foarte grijuliu și în general atent și conectat în relația cu copilul său poate spune, la un moment dat, ceva desconsiderant: ”Nu contează. Eu te iubesc așa cum ești”. Din păcate, astfel de răspunsuri merg în direcția descurajării copilului tău în a mai intra într-o astfel de competiție. Mai rău, s-ar putea să fie complet descurajat să mai încerce orice lucru nou în care este nesigur de ceea ce poate să facă.
Un răspuns potrivit în acest exemplu ar putea fi: ”Sunt atât de mândră pentru că ai intrat în acest concurs de atletism și te-ai străduit atât de mult.” Și dacă cel mic se simte chiar nasol în legătură cu rezultatul lui, nu te grăbi să îi spui că nu contează. În schimb, întreabă-l: ”De ce crezi tu că ai ieșit pe ultimul loc?” Acest lucru îi poate da ocazia să analizeze problema astfel încât să facă mai bine data viitoare. Cine știe exact ce s-a întâmplat atunci…poate s-a emoționat și nu a mai putut respira cum trebuie. Și găsirea soluției la problemă este minunată pentru că poate lucra pe acest lucru pentru data viitoare: în a-și gestiona mai bine emoțiile…Poate…

  1. Nu corecta imediat. Întreabă: De ce

Când copilul tău face o greșeală, cum ar fi aceea de a pronunța un cuvânt incorect sau de a avea un comportament nepotrivit (sau neacceptat) la masă, de exemplu, nu te grăbi să îl corectezi imediat. Mai degrabă inițiază o discuție despre ce a zis sau făcut și întreabă-l: ”Cum de s-a întâmplat așa ceva? Ce te face să te comporți în acest fel?” etc. Dă-i ocazia să se spună și fii disponibil în ascultarea lui, în acel moment. Comportamentele (mai ales cele repetitive) spun ceva despre acel copil, cu mult mai mult dacă cel mic nu poate/nu știe încă să exprime prin cuvinte chiar tot ce face/trăiește. Așadar, rămâi în întrebare și cu atenție pe cel care vorbește. Oferă-i instrumente prin care să se spună mai bine. Oferă-i tu câteva piste, pune în cuvinte ceea ce nu reușește să exprime. Poate în spatele comportamentului este doar o stare de moment sau poate e ceva ce a văzut/învățat de la colegii de la școală. Faptul că îi pui întrebări și ești deschis la un dialog (înainte de a sări cu o critică sau, mai rău, cu o devalorizare) îl va învăța și pe el, mai târziu, să facă asta (poate chiar cu prietenii săi). Și acest lucru este important pentru o minte creativă.

  1. Repară lucrurile tu însuți

Conform unor cercetări efectuate în SUA, un lucru comun copiilor creativi din America este acela de a fi avut părinți care încercau să repare sau să facă lucruri prin casă, ei înșiși. Astfel de acțiuni se pare că îi împuternicesc pe copii să simtă că pot rezolva probleme ei înșiși, ceea ce contribuie, de asemenea, la exersarea minții creative. De asemenea, acest aspect de a repara tu însuți ceva la care nu e musai să te pricepi sau nu ești de specialitate, poate să nu ducă la rezolvarea problemei în sine, mai ales dacă este prima încercare. Astfel, este necesar să încerci din nou. Cercetătorii au legat aceste aspecte de inovația în business, unde idei, foarte creative și foarte interesante pot să eșueze la început. Mult mai bine decât a te da bătut, de a renunța este să înveți din greșeli și să încerci din nou.
Pentru a da un astfel de exemplu este necesar, ca părinte, să adopți tu însuți un astfel de obicei. Din fericire, poți să găsești informații, idei, soluții pentru tot felul de lucruri, inclusiv despre cum să repari ceva ce s-a stricat în casa ta. Firește, trebuie să fiți atenți în ce reparații vă angajați, pentru că nu e musai să dați un exemplu copilului încercând să reparați vreun fir electric și dând foc la casă, nu-i așa?

  1. Rezolvă problemele pe care le ai în relațiile tale

noi-4Creativitatea este și despre a învăța să rezolvi probleme. Cele mai importante probleme (care ne pot face viața cu adevărat mizerabilă) sunt cele din relațiile noastre, cu atât mai mult dacă sunt din relațiile noastre importante și valoroase, cum ar fi relația de cuplu, cu proprii părinți, cu copiii etc. Multe cupluri întâmpină tot felul de situații conflictuale sau neînțelegeri de-a lungul timpului. Multe cupluri se ceartă, au dispute, din când în când. Când tu cu partenerul tău aveți astfel de discuții și se întâmplă să fie în fața copiilor (deși asta nu e neapărat de dorit) primul impuls este să plecăm din locul în care sunt copiii sau să trimitem copiii în altă parte. Și pe bună dreptate, copiii nu ar trebui să participe la problemele care privesc doar adulții. Dacă începi o discuție mai aprinsă și sunt copiii de față este foarte înțelept să nu îi poluați cu certurile și problemele de cuplu și să mutați discuția în altă parte. Dar odată problema rezolvată este foarte important să vorbiți cu cei mici. ”L-ai auzit pe tatăl tău și pe mine certându-ne despre treburile casei. Am fost în camera de alături unde am discutat despre aceste probleme și despre ceea ce simțim. Am încercat să ne ascultăm unul pe celălalt și să vorbim despre nevoile noastre și am găsit o soluție despre cum să împărțim sarcinile gospodăriei astfel încât cu toții să fim mulțumiți. Chiar dacă ne mai certăm, aceste discuții sunt din cauza a ceea trăim noi în acel moment: nervi, frustrare, suntem preocupați de alte probleme și ajungem să ne vărsăm nervii unii pe alții…etc” Firește, nu este nevoie să intri chiar în toate detaliile. Important este să comunici copiilor că esti preocupat de relația pe care o ai cu partenerul/partenera, și că, indiferent câte probleme pot apărea pe parcurs, stiți cum să colaborați pentru a le rezolva. Așadar, creativitatea este și despre a rezolva probleme!
Dacă mai aveți și voi alte sugestii despre cum putem să susținem, să hrănim creativitatea copiilor, aștept ideile voastre!

Invitație la creativitate

În luna noiembrie, Danonino încheie campania “Spune DA creativității” cu un eveniment dedicat părinților și copiilor. În cadrul evenimentului se vor pune în scenă, poveștile-scenete scrise chiar de copii. Scenetele vor fi jucate de părinți – bloggeri, împreună cu actrița Ioana Ginghină. Îl vezi găsi pe scenă și pe Mihai, tăticul urbankid.ro, într-un rol în care nu a mai fost până acum.. O să vă las să-l descoperiți voi înșivă!
De asemenea, părinții sunt invitați în cadrul evenimentului și la un workshop de parenting susținut de Otilia Mantelers. Ea le va vorbi părinților despre rolul poveștilor în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor.
spune-da-creativitatii
Ne vedem pe 10 noiembrie, de la ora 18.00 la Teatrul Excelsior! Dacă vreți să veniți, vă puteți înscrie aici.
 
Featured image