Ești în vacanță cu cei dragi sau mergeți împreună la o aniversare de familie? Cu siguranță vrei ca aceste momente fericite din viața voastră să fie imortalizate în fotografii reușite. Ele vă vor aminti peste ani de atmosfera acelor zile, de întâmplări hazlii și întâlniri emoționante. Iată cum să faci poze ca un profesionist, pentru albumul familiei tale.

Programează ședințele foto de familie dimineața, în aer liber

Lumina este excelentă, copiii sunt odihniți, toți ai casei încep cu bucurie o nouă zi. Folosește orele însorite ale dimineții pentru fotografii de familie pline de optimism. Dacă urmează un eveniment festiv, organizează o poză de grup cu cei dragi, îmbrăcați elegant, pregătiți pentru petrecere. 

Îndeamnă-i să interpreteze diferite roluri și surprinde instantanee originale, care să stea la baza celor mai reușite fotografii. Alege un cadru natural agreabil și folosește elementele de decor pentru portrete foto în aer liber. O pajiște cu flori, livada bunicilor, chiar și parcul de lângă casă reprezintă locuri excelente pentru ședințe foto de familie, realizate în cursul dimineții.

Alege echipamente și accesorii foto care să te ajute în realizarea unor poze de calitate. Ca un adevărat profesionist, folosește un aparat foto compact, pe care să-l montezi pe trepied, pentru mai multă stabilitate. Optează pentru obiective cu ISO mai mare pentru poze de interior și completează lumina naturală cu blițuri, atunci când este necesar.

Creează compoziții interesante și fotografiază din unghiuri originale

Vrei ca albumul de familie să fie memorabil? Evită pozele banale, în care toată lumea stă “ca la fotograf”. Creează compoziții originale, care să spună povestea evenimentului respectiv. De exemplu, pentru ședința foto de Crăciun poți să-i pozezi pe cei mici printre jucării, iar prima zi de școală poate fi un prilej de a-i fotografia la muzeu sau la bibliotecă.

Folosește scările, diferențele de nivel, detaliile constructive ale clădirilor (balcoane, terase, cornișe, cupole, arcade ș.a.). Cu ajutorul lor vei obține unghiuri de fotografiere interesante, care să-i pună în valoare pe protagoniști și să creeze un story vizual valoros.

Realizează seturi de fotografii cu toți membrii familiei

Îți place să fotografiezi, dar nu uita să faci poze în care să apari și tu! Folosește aparate foto și smartphones cu declanșare automată, ca să ai imagini de grup cu toți membrii familiei.

Poți să utilizezi camere de acțiune și drone, pentru fotografii aeriene și efecte spectaculoase. Vei obține poze de familie în care priviți cerul, veseli și optimiști, fotografii care să surprindă toate detaliile locației sau instantanee de ansamblu din timpul petrecerii. Aceste amintiri vor rămâne peste ani în albumul de familie, așa că asigură-te că ai prins în cadru toate persoanele prezente la eveniment, de la bunici, la nepoți. 

Nu-i uita pe prietenii necuvântători: căței, pisici, papagali, ponei – animalele de companie sunt îndrăgite de toată lumea, aduc veselie și umor în fotografiile de familie. Merită să te străduiești câteva zeci de minute pentru un set-up memorabil în care să apară și ei.

Ia în considerare sugestiile prezentate și realizează fotografii de familie ca un adevărat profesionist!