Pe cât de simplă poate părea rutina de somn a unui bebeluș, pe atât de importantă este. Somnul este activitatea principală a nou-născuților, în special în primele luni de viață, motiv pentru care asigurarea unui confort optim ar trebui să fie prioritară atunci când vine vorba despre dezvoltarea armonioasă a celui mic. 

Ca să obții ușor acest lucru poți opta pentru mici trucuri menite să te scape de griji. Acestea te vor ajuta să îi oferi bebelușului tău somnul odihnitor de care are nevoie și vor contribui la creșterea lui sănătoasă. Iată ce poți face:

Creează-i o rutină de somn 

Desigur, atunci când vine vorba despre calitatea orelor de odihnă, programul după care se desfășoară acestea este esențial. Obișnuiește-ți copilul să aibă ore de somn regulate punându-l în pătuț sau adormindu-l, pe cât posibil, în același interval orar în fiecare zi. 

Spre exemplu, o variantă optimă poate fi atunci când nou-născutul doarme toată noaptea, iar ziua are cel puțin 4-5 ore de somn. Potrivit medicilor pediatri, un bebeluș de până la 12 luni ar trebui să doarmă, în medie, până la 16 ore pe zi. 

Păstrează aerul curat

Atmosfera din camera în care bebelușul tău doarme are un impact direct aspra calității somnului acestuia. Păstrează aerul curat prin utilizarea unui purificator de aer care va contribui la îndepărtarea particulelor de praf și la menținerea gradului optim de umiditate. 

Dacă îți faci griji că zgomotul produs de acesta va perturba liniștea celui mic, află că acest lucru poate fi controlat. Purificatoarele de aer moderne vin prevăzute cu funcția „sleep” care, odată activată, funcționează într-o manieră silențioasă și oprește led-urile luminoase. 

Reglează lumina din cameră 

După cum probabil știi, cel mai „dulce” somn este cel realizat într-o încăpere bine aerisită, curată și… întunecată. Dacă atunci când îți pui bebelușul la culcare seara, soarele este în favoarea ta și scapi de lumina excesivă în mod natural, ziua trebuie să recurgi la anumite trucuri.

Folosește draperii semiopace în încăperea în care îl pui pe cel mic să doarmă. Cu cât atmosfera se apropie mai mult de cea a serii, cu atât bebelușul va adormi mai rapid. Mediul potrivit îl reprezintă o cameră cu lumina difuză, fără dispozitive electronice zgomotoase sau luminoase în jur. 

Alege cu grijă salteaua și așternuturile

La fel ca în cazul adulților și bebelușii au nevoie de un pat potrivit pentru a se odihni corespunzător. Atunci când alegi salteaua celui mic, optează pentru un material moale, care să se muleze natural după forma corpului, păstrându-și totuși rigiditatea. Cei mici au nevoie de o suprafață delicată, dar în același timp solidă pe care să doarmă. 

Și lenjeria pătuțului este importantă – alege materiale care lasă pielea să respire și sunt hipoalergenice. Același criteriu trebuie respectat și când vine vorba despre hăinuțele în care bebelușul doarme (evită să îmbraci bebeșusul prea gros). Ia în considerare că încăperea trebuie să fie călduroasă, dar bine aerisită, astfel încât atmosfera să nu fie copleșitoare. 

Oferirea unui somn de calitate bebelușului tău este importantă încă din primele zile ale vieții. Este esențial să îi formezi celui mic o rutină de odihnă pe care să o ajustezi treptat, în funcție de perioadele de creștere.