La fel ca oamenii, și câinii au nevoie de un stil de viață activ. Iar cu puțină răbdare, motivație și dedicare, îți poți încuraja câinele să facă mișcare cât mai des, pentru a-i menține organismul sănătos. În plus, un stil de viață activ poate preveni obezitatea, care este o problemă serioasă pentru animalele de companie.

Obezitatea la câini

Obezitatea este o problemă la fel de gravă la câini precum este în rândul populației umane. Câinii diagnosticați cu obezitate sunt expuși unui risc mult mai mare de a se confrunta cu probleme cronice, care îi pot afecta pe tot parcusul vieții, cum ar fi diabetul,  bolile cardiovasculare și osteoarticulare sau problemele respiratorii. De asemenea, câinii supraponderali au o speranță de viață semnificativ redusă, iar aceștia au probleme cu imunitatea, fiind predispuși la infecții. 

În general, câinii obezi au o stare de letargie constantă, le lipsește motivația, și se deplasează cu greutate, refuzând să se joace sau să depună efort pentru orice alt fel de activitate.

Cum depistezi obezitatea?

Dacă ai observat că animalul tău de companie a început să ia în greutate în mod considerabil, ar fi recomandat să mergi cu la medicul veterinar. Dacă un câine depășește greutatea ideală cu 15 sau 20%, înseamnă că acesta este obez. 

Un câine poate fi considerat supraponderal în momentul în care nu îi mai simți coastele la palpare, iar linia taliei începe să dispară. Dacă linia inferioară a abdomenului devine paralelă cu podeaua, iar câinele tău începe să aibă depozite de grăsime la baza cozii, înseamnă că acesta este la un pas de obezitate.

Vârsta, sexul, hrana, rasa, sterilizarea și stilul de viață pot influența extrem de mult posibilitatea ca un câine să devină supraponderal. De asemenea, există și anumite boli, precum hipotiroidismul sau Sindromul Cushing, care pot cauza obezitatea în rândul câinilor.

Un stil de viață activ previne obezitatea

Un câine care are un stil de viață activ și care urmează o dietă echilibrată este mai puțin predispus obezității. Exercițiile fizice practicate în mod regulat ajută la menținerea tonusului muscular și sunt vitale pentru un organism sănătos. Chiar dacă animalul tău de companie a înaintat în vârstă și nu mai are aceeași energie ca la început, este important să creezi diferite activități și jocuri pentru el, astfel încât să îl menții tot timpul activ. Iar în același timp este necesar să îi organizezi o dietă specială, bazată pe mâncare pentru câini grași.

În cazul în care câinele tău este deja supraponderal, poți pregăti pentru acesta diferite exerciții pe care să le practice de două ori pe zi. Câinilor le place să alerge și să se joace cu stăpânii lor, așa că poți ieși în parc cu animalul tău de companie, încurajându-l să alerge și să sară cât mai mult. De asemenea, poți face și o plimbare lungă cu câinele tău pe malul mării, pentru a schimba puțin peisajul cu care acesta este obișnuit. Și nu uita să ai mereu cu tine câte o minge de tenis sau un disc, pentru a vă distra împreună. 

Avantajele unui stil de viață activ

O zi petrecută în parc poate avea un efect extrem de benefic asupra stării de spirit a câinelui tău. Atunci când un patruped are un stil de viață activ, acesta este mult mai vesel și mai energic, iar acest lucru se va reflecta și asupra stării sale de sănătate.

În plus, mișcarea îi ajută pe câini să aibă parte de o odihnă mult mai bună pe timpul nopții. În general, câinii dorm mult pe timpul zilei, atunci când stăpânii nu sunt acasă, iar în timpul nopții sunt agitați și au stări de insomnie. Dar dacă vei reuși să îți faci timp pentru a ieși mai des cu câinele tău afară, vei vedea că acesta va reuși să se odihnească mult mai bine după o sesiune de alergat în parc. 

Așadar, un stil de viață activ înseamnă un organism sănătos. Acest lucru este valabil atât în rândul oamenilor, cât și în rândul animalelor, așa că dacă vrei să îți protejezi câinele de obezitate și de alte probleme de sănătate, ar fi indicat să îl încurajezi să facă mișcare cât mai des, oferindu-i în același timp o dietă corespunzătoare.