Nou-născuții sunt cunoscuți pentru pielea lor perfectă, motiv pentru care foarte mulți noi părinți sunt surprinși să descopere că pielea fină de bebeluș este de fapt un mit. Micile imperfecțiuni sunt de fapt foarte comune în primul an de viață. Așadar, probleme precum iritațiile sunt des întâlnite în cazul bebelușilor. Din fericire, există câțiva pași de urmat pentru a preveni apariția acestora.

De ce apar iritațiile la bebeluși?

Sistemul imunitar al micuților este în curs de dezvoltare, de aceea pielea lor este sensibilă și mult mai expusă la diferite surse de iritație sau infecție. Câteva dintre cauzele iritațiilor la bebeluși includ sursele de căldură, alergiile, frecarea pielii, umezeala, diverse substanțe și materiale. 

Chiar și materiile fecale pot duce la apariția iritațiilor la bebeluși, dar și anumite infecții virale și bacteriene. În funcție de cauză, aproape orice parte a corpului poate fi afectată: fața, gâtul, brațele, picioarele, zona scutecului sau cutele de piele.

Prevenirea iritațiilor

Pentru a proteja pielea delicată a bebelușului, apelează la câteva sfaturi de îngrijire și alege cu grijă produsele pe care le folosești pe pielea micuțului.

1. Menține curată zona scutecului

Cel mai important pas de respectat pentru a preveni o iritație este menținerea zonei scutecului cât mai curată și uscată. Atunci când schimbi scutecul, curăță zona în mod delicat folosind o cârpă moale sau apă. Poți utiliza și șervețele umede, însă ai grijă să ștergi delicat pielea.

Este recomandat să schimbi scutecul micuțului cât mai repede. Nu este nevoie decât de puțină umezeală pentru a cauza o iritație în această zonă. De aceea, chiar și scutecele care sunt doar puțin ude trebuie schimbate imediat. [3]

2. Alege cu grijă produsele de îngrijire

Cumpără produse speciale pentru pielea bebelușului. Loțiunile, șampoanele și săpunurile pe care le folosești ar trebui să aibă o formulă special creată pentru pielea sensibilă de bebeluș.

De asemenea, ia în considerare și utilizarea unui detergent special. Poți alege un produs care nu conține substanțe iritante sau unul cu formulă special creată pentru bebeluși. [1]

3. Optează pentru cele mai bune practici pentru baia bebelușului

Alege cele mai bune practici atunci când vine vorba de băița micuțului. Ar trebui să îi faci baie regulat celui mic, însă nu în fiecare zi. Între băile clasice în cădiță, poți folosi o cârpă umedă și apă călduță pentru a curăța mâinile, fața, zona scutecului și alte părți ale corpului.

Iată de ce sfaturi de bază ar trebui să ții cont în timpul băii:

  • ține-l bine pe micuț cât se află în cădiță și nu îl lăsa niciodată nesupravegheat;
  • folosește apă călduță, nu fierbinte;
  • îmbăiază-l pe micuț într-o cameră călduroasă;
  • păstrează băile scurte, între 5 și 10 minute;
  • spală ochii și fața micuțului doar cu apă;
  • după baie, usucă-l bine cu prosopul înainte de a-i pune scutecul și hăinuțele.

Pielea bebelușilor nu se poate păstra întotdeauna perfect fină, ea fiind foarte sensibilă și predispusă la iritații. De aceea, este important să ții cont de câteva sfaturi de îngrijire și să folosești doar produse special create pentru bebeluși, cu ingrediente sigure și delicate.

Referințe:

  1. Fletcher, Jenna. “Baby Skin Care: 8 Tips, Products to Use, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/baby/tips-for-protecting-baby-skin. Published September 29, 2020. Accessed May 11, 2022.
  2. Dix, Megan. “Baby Rash: Causes, Types, Treatments, Prevention.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/how-to-spot-and-take-care-of-your-babys-rash. Published January 16, 2019. Accessed May 11, 2022.
  3. Behring, S. “Diaper Rash Treatment Tips: Home Remedies and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/home-remedies-diaper-rash. Published November 29, 2021. Accessed May 11, 2022.