De ce este importantă evaluarea neuro-motorie a prematurilor și cum se face corect?

Examinarea detaliată neuro-motorie (etapele de dezvoltare ale copilului) la copiii născuți prematur (înainte de termenul estimat) este esențială în primele zile sau săptămâni de viață pentru depistarea întârzierilor de dezvoltare sau a deficitelor de hrănire sau respirație a bebelușilor. Aceste evaluări pot fi făcute de către specialiști în maternitate imediat după naștere dar și după ieșirea din maternitate de către echipe de specialiști formate din neurologi pediatri, ortopezi pediatri, etc.

De altfel, evaluarea globală a bebelușilor prematuri este necesar să se facă periodic, pentru depistarea timpurie a întârzierilor în evoluție.

Prematurii evaluați de o echipă multidisciplinară

Când vine vorba de dezvoltarea psihomotorie a bebelușului evaluările realizate de medicul neurolog pediatru și medicul ortoped sunt esențiale.

La Clinica Cron Phoenix găsiți o echipă multidisciplinară de medici și specialiști, cu experiență în managementul prematurilor (neurolog pediatru, ortoped pediatru, kinetoterapeuți pediatri) care pot evalua bebelușul și îl pot ajuta să se dezvolte armonios atât neurologic, cât și locomotor. Prezența kinetoterapeutului pediatru în echipă este esențială pentru că, poate identifica și recomanda terapia sau combinația de terapii potrivită fiecărui caz în parte.

Cum ar trebui evaluat corect bebelușul în primii ani de viață?

Este indicat ca în primele 3 luni de viață prematurul să fie monitorizat periodic, deoarece în această perioadă deficitele se pot corecta ușor și bebelușul se va dezvolta optim. De asemenea, deosebit de importantă este ecografia de șold la bebeluși, care se efectuează în primele șase săptămâni de la naștere. O evaluare corectă și completă poate schimba viața bebelușului tău în bine!

Concluzii:

  • Ecografie de șold la bebeluș până în 6 săptămâni
  • Evaluare realizată de o echipă multidisciplinară de medici (neurolog pediatru, ortoped pediatru)
  • Monitorizat periodic timp de 3 luni

Datorită tratamentelor ortopedice și programelor de recuperare efectuate cu succes pentru pacienții din toată țara, suntem mândri de faptul că tratăm zilnic zeci de copii și îi ajutăm astfel să se integreze în mod firesc în societate.