Trenulețele de jucărie sunt preferatele tuturor copiilor, încă de la cele mai mici vârste. Atunci când se joacă cu ele, copiii beneficiază de o experiență minunată, care ajută la dezvoltarea multor abilități cognitive. 

Un trenulet de pe educlass.ro le oferă celor mici oportunitatea de a învăța o mulțime de lucruri, de a manipula obiecte mici și de a-și dezvolta motricitatea fină. Alte beneficii se referă la abilitățile fizice și cognitive importante, care sunt exersate atunci când copiii trag sau împring trenulețele. Menținerea trenulețelor pe șină, depășirea obstacolelor și crearea de scenarii îi ajută pe copii să își dezvolte imaginația și le stimulează gândirea creativă. 

Joaca înseamnă mai mult decât distracție, iar această regulă se aplică și în cazul trenulețelor. Pentru a pune împreună toate piesele componente ale unui joc cu trenulețe, copiii trebuie să dea dovadă de coordonare și de o bună putere de concentrare. Mai mult decât atât, copilul trebuie să planifice unde va merge fiecare piesă, trebuie să evite obstacolele din casă, iar traseul final va include o mulțime de tuneluri, poduri sau treceri de nivel.

Când te uiți la un copil care se joacă cu trenulețe, să știi că el, de fapt, își exersează abilitățile de rezolvare a problemelor, trecând prin diverse încercări reușite sau erori, care îi pun la mare încercare răbdarea. 

Indiferent dacă trenulețele se pot mișca pe șine sau sunt statice, marea lor calitate este că surprind cu acuratețe detalii reale, reprezentând de multe ori o minune inginerească în miniatură. Trenulețele de jucărie sunt disponibile la diferite dimensiuni, care reprezintă valori exacte. Deoarece există atât de multe garnituri de tren pe care le poți cumpăra, poate fi destul de dificil să alegi modelul potrivit. Atunci când copilul tău împărtășește această pasiune a trenulețelor, cu siguranță cunoaște foarte multe detalii, astfel încât va trebui să știi cum să alegi setul perfect. 

Poți începe cu trenuri simple, din lemn, care sunt mișcate de copil, iar apoi vei construi în timp o colecție ami complexă. De la preșcolari și până la elevi de liceu, copiii adoră seturile mari de trenulețe, extinse, cu șine care pot fi configurate în moduri diferite. Adaugă locomotive electrice, accesorii și multe altele și vei obține o jucărie atemporală, care oferă ore întregi de distracție continuă. 

Pe lângă dimensiunile diferite și materialele din care sunt realizate, iată care sunt principalele modele de trenulețe dintre care poți alege:

  • Scara Z – A fost lansată pentru prima dată în 1972 de Marklin. Oferă destul de puține opțiuni, dar calitatea, designul lor elegant și mecanismele de precizie le transformă în obiecte unice de colecție.
  • Scara N – „N” este prescurtarea pentru ”New” (nou), ceea ce se referă la ecartamentul de 9 mm al șinelor de cale ferată la scara N. Cu o gamă largă de opțiuni, modelele de trenulețe la scară N sunt ideale pentru a construi un peisaj mai mare fără a ocupa mult spațiu.
  • Scara HO – „HO” înseamnă  ”Half O”, deoarece sunt o alternativă mai mică la scara O. Această dimensiune are cea mai largă gamă disponibilă și combină mai multe detalii și mai multe accesorii pentru a vă oferi o experiență versatilă de tren model.
  • Scara S – Făcută populară de către American Flyer Trains, această dimensiune a captat interesul datorită unui sistem realist cu două șine. În timp ce American Flyers domină opțiunile disponibile, alți producători oferă acum opțiuni de trenulețe mai moderne.
  • Scara O – Aceasta a devenit populară după Primul Război Mondial. Trenulețele din această categorie rulează pe un sistem de căi ferate cu trei șine, ceea ce oferă posibilitatea unor construcții mai complexe.
  • Scara G – Mai mari și mai robuste, aceste trenulețe sunt grozave pentru jucat în exterior, unde spațiul este mai generos și unde puteți include elemente reale, cum ar fi plante sau accesorii cu apă, pentru a scoate în evidență întregul ansamblu.