Deși parchetul este o opțiune foarte întâlnită pentru pardoseală, cu siguranță nu e un loc în care ți-ai dori să se joace, să se rostogolească, să se târască sau să alerge copilul tău. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să schimbi întreaga pardoseală din camera copilului sau să adaugi o mochetă care să se întindă din perete până în perete. 

Un covor obișnuit pentru camera copilului îi oferă locul ideal pentru orice activitate, de la jocul cu piese de Lego sau gimnastică, până la folosirea cărților de colorat. Cu toate acestea, să alegi un covor pentru camera copilului nu e atât de ușor pe cât pare. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.

Dă-ți seama care este planul general al camerei copilului

Înainte să iei orice decizie referitoare la stilul, materialul și alte caracteristici ale covorului, va fi nevoie să măsori spațiul disponibil în camera copilului și să iei în considerare poziția obiectelor de mobilier, astfel încât să determini care sunt dimensiunile covorului pe care îl cauți. 

Covorul ar trebui să fie suficient de mare, ca să-i permită copilului să se joace, altminteri nu-și va îndeplini scopul. De asemenea, ar fi bine să te gândești și la mărimea pătuțului, a scaunelor și a mesei pentru a amplasa covorul într-un loc care să contureze un echilibru vizual cu întreaga cameră.

Alege materialul

Luarea unei decizii asupra materialului covorului este mai importantă decât pare, pentru că trebuie să iei în considerare cât de ușor este de întreținut, cum va rezista trecerii timpului și cât de sigur este pentru sănătatea copilului. 

Covoarele mari pentru dormitor pot fi realizate din diverse materiale. Cele din bumbac sunt o opțiune accesibilă, sunt ușor de curățat și sunt versatile. Covoarele din lână care au textura realizată din bucle tăiate sunt foarte durabile și le oferă copiilor un loc moale pe care să se așeze. S-ar putea să lase urme de material la început, dar pe termen lung își păstrează textura foarte bine.

Covoarele care sunt realizate din bucle, fără să mai fie tăiate, au o textură similară celor din lână și nici nu lasă urme de material. De asemenea, covoarele din iută sau sisal sunt foarte rezistente, așadar perfecte pentru uz intens, chiar dacă cel mic aleargă pe ele. Cu toate acestea, nu sunt ideale pentru copiii care sunt la o vârstă când petrec mult timp pe jos jucându-se cu jucăriile. Covoarele din lână de oaie sunt, probabil, cele mai moi și mai groase, fiind o opțiune ideală chiar și pentru părinți.

Alege forma covorului

Covoarele pot avea diferite forme, de la cele mai simple, până la cele în formă de nor, de gogoașă, de floare, de șoricel, iar lista poate continua. Forma pe care o alegi ar trebui să depindă de planul camerei copilului, dar și de decorul interior al acesteia.

Probabil știi deja că prezența unor forme diferite în camera copilului îl va încuraja să realizeze conexiuni între obiecte și categorii. De aceea, în cazul în care alegi o formă dreptunghiulară, poți opta pentru un covor cu linii interesante sau cu imprimeuri distractive. Un covor în formă de norișor, în schimb, nu are nevoie de astfel de detalii.

Alege culorile și imprimeurile covorului

Culoarea unui covor ar trebui, desigur, să se potrivească alături de restul obiectelor de decor interior. Ia în considerare paleta de culori a camerei copilului, precum și stilul mobilierului. Un covor uni este cea mai bună alegere în cazul în care camera copilului e deja plină de culori și de imprimeuri. De asemenea, imprimeurile mari sunt ușor de integrat în aproape orice spațiu și sunt plăcute din punct de vedere vizual.

Covoarele cu imprimeuri mici și jucăușe ar trebui introduse în camera copilului dacă aceasta are, în mare parte, o paletă de culori neutră. Unele covoare pentru copii pot avea chiar și o funcție suplimentară, putând fi folosite ca circuite pentru mașinuțe sau ca șotroane.

Atunci când alegi covorul pentru camera copilului, gândește-te în primul rând la planul camerei, apoi alege materialul, astfel încât acesta să fie ușor de întreținut și sigur pentru copil, iar apoi decide-te asupra formei, culorilor și a imprimeului. Astfel copilul tău se va putea juca în siguranță și vei proteja și pardoseala în același timp.