Afecțiunile dermatologice sunt probleme care apar la nivelul pielii și fac parte din viața majorității populației, mai ales când suntem predispuși la o viață alertă care implică stresul, oboseala, burnout-ul și chiar depresia.

Identificate la timp, se găsesc tratamente optime pentru fiecare afecțiune dermatologică. Cu toate acestea, este important să cunoaștem care sunt cinci dintre cele mai întâlnite probleme de piele.

Psoriazisul

Psoriazisul apare pe baza sistemului nervos și se reprezintă, de obicei, prin formarea unor plăci lucioase de culoare rozalie, dezvoltându-se în orice parte a corpului. Sunt ușor de identificat datorită formei lor care aduce aminte de solzii de pește.

Stresul influențează apariția psoriazisului care poate fi tratat cu ajutorul unor creme hidratante sau loțiuni speciale, recomandate de către medicul dermatolog.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică își poate face apariția începând din adolescență, când un nivel de stres minim este inclus în viața de zi cu zi. Această afecțiune se reprezintă prin formarea unor leziuni inflamate la nivelul zonelor cu seboree crescută, cum ar fi zona scalpului și, în mod special, pe frunte.

Tratamentul pentru dermatita seboreica este recomandat de către medicul dermatolog și constă, de obicei, într-un șampon conceput pentru ameliorarea inflamațiilor, dacă se află la nivelul scalpului sau o cremă, pentru dermatita apărută la nivelul frunții.

Rozaceea

Pe lângă stres, la baza apariției rozaceei (sau cuperozei) se află și nivelul de anxietate resimțit în anumite contexte. Această afecțiune își face apariția sub forma înroșirii pielii, la nivelul feței sau a gâtului. De obicei este însoțită de o senzație de arsură care usucă pielea.

Pentru tratarea rozaceei, se recomandă hidratarea feței sau a gâtului cu loțiuni sau creme speciale.

Varicela

Mai bine cunoscută sub numele de “vărsat de vânt”, această afecțiune este predominantă în perioada copilăriei. Apare sub forma unor puncte roșii, de obicei pe întreaga suprafața a pielii, fiind însoțite de o senzație de mâncărime excesivă, care duce la iritații.

Fiind ușor transmisibilă, se recomandă izolarea copilului de ceilalți, până la momentul ameliorării. Această perioadă nu ar trebui să dureze mai mult de o lună.

Scabia

O afecțiune dermatologică frecventă în regiunile sărace, scabia (sau râia) are ca efect declanșator, intrarea în contact cu acarienii Sarcoptes. Face parte din categoria bolilor transmisibile, manifestându-se prin prurit excesiv, mai ales pe timp de noapte.

Tratamentele pentru scabie sunt destul de simple și constau în loțiuni sau creme special concepute, dar există posibilitatea ca senzația de mâncărime să persiste chiar și după ameliorarea afecțiunii.

Precum la oameni, râia este întâlnită și la animale.

Afecțiunile dermatologice cele mai frecvente au la baza apariției lor fie anumite probleme emoționale și mentale, cum ar fi stresul, oboseala sau anxietatea, fie apar prin transmiterea microbilor și evoluția acestora în organism.

În cazul în care vă confruntați cu afecțiuni grave ale pielii, vă recomandăm să consultați un medic specialist.