În prezent, majoritatea copiilor folosesc zilnic calculatorul, laptopul sau tableta, atât în timpul lor liber, dar și pentru activitățile școlare și extrașcolare. Sistemul portabil nu mai poate fi considerat un simplu moft, ci este o necesitate prin care cel mic își poate dezvolta numeroase abilități, dar și un mijloc prin care copilul poate avea acces la foarte multă informație.

Dacă te-ai decis că este timpul ca cel mic să aibă propriul său notebook, vei găsi o gama variată de laptopuri HP performante potrivită pentru activitățile sale. Consultă lista următoare și află care sunt specificațiile și caracteristicile esențiale în alegerea laptopului pentru copil!

Procesorul

Procesorul este una dintre cele mai importante componente dintr-un calculator, deci ar trebui ca acesta să facă parte dintr-o generație mai nouă pentru a putea susține programele actuale și cele ce vor fi create în viitorul apropiat. Dacă îți dorești pentru cel mic un calculator portabil medium-end, atunci poți investi într-un procesor de la Intel i5 sau Intel i7.

Placa video

Alături de procesor, placa video este la fel de importantă deoarece aceasta dă fluiditate și performanță notebook-ului. Toate laptopurile au placă video integrată care este ideală atunci când sistemul nu este solicitat. Copilul poate intra pe internet fără să se blocheze calculatorul, se poate uita la filme, asculta muzică, folosi pachetul Office, dar și alte programe ce nu necesită multe resurse.

Cu toate acestea, este recomandat să achiziționezi o placă video dedicată – vei găsi numeroase modele la prețuri atractive, din diferite generații, care va aduce plus valoare laptopului. Datorită ei, copilul va putea folosi mai multe aplicații în același timp și chiar juca câteva jocuri la o grafică bună în timpul său liber.

Memoria RAM

Pentru laptopul celui mic nu vei avea nevoie de foarte mult RAM, cu toate acestea, dacă vrei ca sistemul portabil să fie folosit pe o perioadă mai lungă de timp, atunci alege un device cu 8 GB RAM. Notebook-ul va putea fi folosit foarte ușor, copilul putând accesa mai multe informații sau aplicații în același timp (multitasking). În caz contrar, există posibilitatea ca pe viitor să faci îmbunătățiri costisitoare.

Memoria internă

Deoarece copilul va folosi laptopul atât pentru școală, dar și pentru timpul liber, atunci este necesar să investești într-un calculator cu memorie internă mare. Vei găsi la un preț avantajos 1TB HDD pentru a putea stoca toate fișierele de care are nevoie copilul. În caz contrar, dacă vrei ca cel mic să folosească un laptop rapid, dar și cu spațiu relativ generos de memorie, atunci optează pentru un SSD sau chiar un SSHD (un hibrid între cele două).

Greutatea

Un alt criteriu important atunci când alegi laptopul pentru cel mic este greutatea acestuia. Este recomandat ca notebook-urile să fie mai ușoare, chiar sub 1.50 Kg, în special dacă copilul trebuie să transporte device-ul la școală. Alături de dispozitiv, copilul va trebui să aibă în ghiozdan și alte caiete și rechizite, ceea ce va duce oricum la îngreunarea rucsacului.

Autonomia bateriei

Chiar dacă laptopul va fi folosit preponderent în locuință sau în deplasări, un device cu autonomie mare va fi de folos. Dacă notebook-ul nu rezistă fără o sursă de electricitate, atunci în cazul unei pene de curent, cel mic poate pierde tot progresul pe care l-a făcut la lecții sau în jocurile sale. Pentru un laptop nou cu un preț accesibil ar trebui să existe o autonomie de minim 3-5 ore.

Vei găsi foarte multe modele de laptop din care să alegi pentru cel mic, așa că nu îl lua pe primul care îți iese în cale, compară mai multe! Discută și cu copilul tău pentru a vedea la ce are nevoie de device și ce programe ar trebui instalate, ca să știi nivelul de performanță pe care să-l alegi. Un laptop pentru cel mic nu trebuie să fie high-end, însă să nu fie nici un device pe care nu se poate baza.