În general, confortul unui cămin poate fi asigurat prin investiții de bani și timp, dar de multe ori acestea nu sunt de ajuns. Trebuie și să fim puțin atenți la starea în care se regăsește aparatura ce ne asigură confortul. Dacă televizorul și prăjitorul de pâine nu sunt chiar atât de periculoase atunci când nu le curățăm o perioadă mai lungă de timp, nu același lucru poate fi spus despre aparatul de aer condiționat. Ai grijă de el și va avea grijă de tine și familia ta.

Știi ce se poate întâmpla dacă nu igienizezi aparatul de aer condiționat o perioadă mai lungă de timp? S-ar putea chiar la momentul actual să resimți consecințele nefaste ale deciziei de a nu curăța aparatul și nici măcar să nu-ți dai seama. În articolul de astăzi îți vom explica ce este și cum se face igienizarea aparatului de aer condiționat și, mai important, ce riști dacă nu întreprinzi această operațiune. Cu plăcere!

Semne că a venit momentul pentru o igienizare a aparatului

Ar fi foarte greu să nu observi faptul că aparatul tău de aer condiționat trebuie igienizat. În primă fază vei simți un miros neplăcut, de fiecare dată când îl pornești. Va fi un miros asemănător cu cel de umezeală.

Și performanța aparatului va avea de suferit și, în timp, vei ajunge la concluzia că acesta nu mai răcește la fel de repede. Dacă aștepți destul de mult, ceea ce nu te sfătuim, vei vedea un semn de alarmă și la consumul de energie crescut, determinat de scăderea eficienței aparatului.

Ce riști dacă nu cureți aparatul?

Din cauza mediului propice, filtrele din aparatul de aer condiționat adună și permit dezvoltarea bacteriilor. De-aici până la răspândirea alergenilor și prafului în casa ta este doar un pas. Reacțiile pot fi diverse, de la probleme respiratorii, până la iritații ale pielii. Deși acest aspect este de departe cel mai important, merită menționat că nu doar sănătatea este pusă în pericol, ci și portofelul.

Așa cum explicam și mai sus, randamentul unui aparat de aer condiționat necurățat va scădea în timp și costurile vor crește. Aparatul se va defecta până la urmă și va necesita reparații costisitoare sau chiar înlocuirea lui.

Ce presupune igienizarea aparatului de aer condiționat?

Prin igienizare înțelegem atât curățarea unității interne a aparatului, cât și a celei externe. Un proces optim și complet de igienizare cuprinde:

  • Curățarea și igienizarea filtrului de aer;
  • Curățarea și igienizarea vaporizatorului;
  • Curățarea și igienizarea turbinei;
  • Curățarea și igienizarea tăviței de condens;
  • Curățarea și igienizarea condensatorului.

Sfatul nostru este să lași aceste proceduri în seama specialiștilor. Climatico, de exemplu, oferă astfel de servicii. În general este recomandat să apelezi la specialiști o dată la 12 luni dacă aparatul funcționează doar pe timp de vară și o dată la șase luni dacă aparatul funcționează tot anul, atât cu funcția de răcire, cât și de încălzire.

În final, dacă spațiul în care este montat aparatul este încărcat cu multe particule solide în aer, igienizarea trebuie făcută o dată la trei luni.