Examenul de bacalaureat este unul dintre cele mai importante teste din viața unui licean. Bacalaureatul presupune parcurgerea unor examene din domenii științifice diferite, din materiile studiate în timpul anilor de liceu, iar procedura de studiu poate fi, adesea, dificilă. Dacă nu apelezi la meditații și încerci să înveți pe cont propriu, lucrurile devin și mai dificile, însă, nu imposibil de realizat. Iată cum te poți pregăti pe cont propriu, fără a pierde timp și bani.

Abonează-te la platforme de testare

Verificarea cunoștințelor face parte din procesul de învățare, însă, pentru a putea evalua corect, trebuie să alegi o platformă cu teste de autoevaluare în care să ai încredere. Aceste platforme există și oferă un real suport persoanelor care încearcă să acumuleze cunoștințe. Ele oferă posibilitatea de a aprofunda materiile, acolo unde sunt carențe, și de a te testa pentru a-ți vedea exact nivelul.

Evaluarea cunoștințelor, atunci când înveți pentru un examen atât de amplu, devine foarte importantă, deoarece, în acest fel îți poți da seama singur care va fi valoarea aproximativă a calificativelor, la un anumit moment. Aceleași platforme de învățare și evaluare îți oferă și resursele necesare pentru a-ți lărgi aria de cunoștințe, lucru care va aduce mai aproape de note mai bune la examene.

Practic, această metodă pune în lumina reflectoarelor elevul și capacitatea acestuia, nivelul de cunoștințe, însă, raportat la nivel individual și nu la nivelul grupei sau clasei, acolo unde notările sunt subiective. De aceea, este indicat să apelezi la autoevaluare, deoarece, doar așa vei avea șansa de a-ți vedea rezultatele reale, aptitudinile dar și nivelul de cunoștințe.

Încearcă studiul individual

Dacă vrei să te pregătești individual, ai nevoie de materialele de studiu potrivite și, eventual, de un permis la bibliotecă, indiferent dacă este vorba despre una fizica sau online. Important este să găsești cât mai multe surse de documentare, pentru a vedea optica diferită de prezentare a informațiilor, care te va ajuta să îți creezi propriile idei și opinii. Acest tip de studiu și pregătire seamănă foarte mult cu principiile homeschoolingului, acolo unde materialele sunt prezentate altfel decât în curicula școlară de stat, cumva, particularizat pe preferințele de studiu ale elevului.

Creează grupe de studiu

Dacă simți că ți se potrivește mai bine să înveți alături de alte persoane, de un prieten sau de un coleg, poți crea grupuri de studiu stabilind un punct fix de întâlnire și o materie la care să studiați. Pregătește întrebări și încercați să vă oferiți ocazia de a fi, pe rând, profesor și elev, testându-vă cunoștințele unii altora. Studiile arată că această metodă dă rezultate deoarece nivelul de concentrare este mult mai crescut atunci când există o interacțiune directă. Se pare că se simulează, cumva, condițiile reale de examen, atunci când elevul trebuie să susțină, fie scris, fie oral, o anumită probă.

Grupele de studiu, însă, vor fi similare școlii normale, cu mențiunea că va exista doar un grup mai mic de elevi. Sistemul de notare al cunoștințelor însă, și pe alocuri chiar și metodologia, se apropie destul de mult de sistemul uzual de învățământ, drept pentru care ar putea să nu ofere rezultatele reale ale elevilor.

Pregătirea pentru BAC trebuie să fie făcută cu seriozitate, deoarece, nu în zadar acest examen era numit odinioară examenul maturității. Maturitatea vine din acceptarea răspunderii, din conștientizarea nevoii de a merge mai departe cu studiile și din alegerile făcute. Alege și tu metoda potrivită pentru a studia și crește-ți performanțele în ceea ce privește materiile de examen.