Un loc de joacă este un spațiu menit să aducă bucurie copiilor, însă acesta trebuie să ofere și siguranță. Dacă vrei să realizezi un loc de joacă la mansarda casei tale, iată ce ar trebui să știi.

Protejează acoperișul folosind țiglă ceramică

Acoperișul devine foarte important atunci când vrei să utilizezi spațiul mansardei tale, motiv pentru care trebuie să folosești un material potrivit. Poți alege tigla ceramica, deoarece acest material este deosebit de rezistent și de estetic, dar și performant în ceea ce privește confortul termic.

Spre deosebire de cea metalică, țigla ceramică este mai rezistentă la șocuri mecanice (grindină sau diferite căderi de obiecte) și este mai durabilă în timp, neavând nevoie de tratamente de întreținere sau de modificări frecvente la nivel de structură. În plus, paleta de culori este deosebită, iar țigla ceramică este rezistentă și la incendii.

Izolează foarte bine mansarda

Dacă vrei să găzduiești un spațiu de joacă pentru copii devine imperios necesar să izolezi foarte bine mansarda. Acest lucru va spori eficiența energetică a interiorului și se vor înregistra mai puține pierderi de căldură, fiindcă una dintre punțile termice periculoase va fi eliminată.

Și pentru că vei avea nevoie de o temperatură potrivită și în timpul verii, va trebui să alegi un material de izolare care să aibă un coeficient foarte scăzut de conductivitate termică. Vata minerală bazaltică, vata de sticlă, polistirenul sau spuma poliuretanică reprezintă cele mai eficiente materiale de izolare, așa că poți opta pentru oricare dintre acestea pentru a eficientiza spațiul din punct de vedere termic. 

Achiziționează mobilier de calitate

Pentru a realiza un spațiu de joacă este necesar și un mobilier potrivit nevoilor copiilor. Vei avea nevoie de spații de depozitare pentru jucării și de mobilier sigur, care să aibă toate colțurile rotunjite și pentru a fi exploatat de către cei mici.

Este important, de asemenea, să fixezi foarte bine mobilierul de perete, asigurându-l astfel încât acesta să nu cadă atunci când sunt depozitate lucruri pe suprafață. 

Alege o pardoseală potrivită

Ca să creezi un spațiu pentru copii vei avea nevoie de o pardoseală caldă sau de un sistem de acoperire pentru pardoseală. Poți alege parchetul pentru a crea suprafețe estetice și sigure sau poți opta pentru mochetă sau vinil care să îți ofere același confort termic. 

Este important să folosești covoare sau sisteme de acoperire pe care cei mici să nu alunece, creând astfel suprafețe care pot fi exploatate cu ușurință, fără riscuri.

Compartimentează mansarda folosind rigips

Plăcile de rigips sunt o opțiune perfectă pentru delimitarea spațială a mansardei, mai ales că aceste structuri au o greutate foarte mică și în consecință nu apasă foarte mult pe restul clădirii.

Este important însă să discuți cu un specialist în construcții, care să te ajute să proiectezi cât mai bine spațiul, astfel încât acesta să fie eficient utilizat, dar și sigur. Siguranța în exploatare este foarte importantă atunci când vine vorba despre realizarea de spații pentru copii, așadar proiectarea și autorizarea devin aspecte deosebit de importante pentru amenajarea unei mansarde.

Folosește un sistem de încălzire potrivit

Alege o centrală termică pe care să te poți baza pentru încălzirea acestui spațiu sau ia în calcul montajul unui sistem de încălzire în pardoseală. Vei avea nevoie de o temperatură constantă la nivelul picioarelor, mai ales că zona în sine este o punte termică foarte cunoscută. Aici, pierderile de căldură la nivelul plăcii determină o temperatură mai scăzută pe întreaga suprafețe. 

Amenajarea unui spațiu de joacă la mansardă poate fi cea mai bună soluție prin care să delimitezi spațiul personal de cel de recreere pentru copii, însă va trebui să respecți regulile de siguranță pe care le impune acest lucru. 

Alege materiale de calitate, izolează temeinic suprafața, folosește un sistem potrivit de încălzire și oferă-le celor mici posibilitatea de a se bucura în voie de un spațiu amenajat pentru gustul lor.