Încă de la o vârstă fragedă, de doar câțiva ani, poți observa că copilul tău începe să fie atras de anumite activități. Distractive, antrenante și relaxante, anumite experiențe îl ajută pe cel mic să învețe abilități noi care susțin dezvoltarea personală, compasiunea și generozitatea, încurajează creativitatea și cresc încrederea, dar și respectul în sine. Hobby-urile reprezintă cel mai simplu și frumos instrument de educație pentru un copil. Mai mult, în urma unor studii științifice, cercetătorii au concluzionat că până și coeficientul de inteligență poate crește atunci când oamenii practică anumite activități, astfel că orice pasiune are un rol esențial în viața juniorului tău. Dacă îți dorești să contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului, iată ce hobby-uri ar trebui să-l încurajezi să aleagă:

1. Lectura

Fără îndoială, beneficiile lecturii sunt uriașe și ajută orice copil să aibă un viitor mult mai strălucit. Cititul reduce stresul, crește nivelul de inteligență, dezvoltă comunicarea, îmbunătățește înțelegerea proceselor, precum și interpretarea și răspunsul corect la sentimentele celor din jur. Lectura conduce la o mai bună capacitate de rezolvare a problemelor, sporește creativitatea și îl ajută pe copilul tău să aibă o imagine mai bună despre propria persoană, dar și să se bucure de abilități manageriale mai bune la maturitate.

2. Sportul

Exercițiile fizice efectuate ocazional nu au nici pe departe aceleași avantaje precum practicarea regulată a unui anumit tip de sport. Cercetările au arătat că în momentul în care copilul face mișcare frecvent, corpul secretă neutrofina, o proteină care îmbunătățește memoria, capacitatea de învățare, concentrare și înțelegere. De asemenea, o circulație mai bună a sângelui favorizează o funcționare mai bună a creierului. Practicarea unui sport de performanță îl poate face pe cel mic să fie mai disciplinat, responsabil și atent, așa că îl poți încuraja să meargă la tenis, fotbal, baschet, handbal, gimnastică, spadă sau atletism. Chiar dacă antrenamentele pot fi costisitoare, ai posibilitatea de a apela la credite de nevoi personale, iar astfel îl vei ajuta pe copilul tău să-și întrețină hobby-ul și să poată face din asta o profesie în viitor.

3. Muzica

Considerată un limbaj universal, muzica reprezintă unul dintre acele hobby-uri care stimulează apariția unor emoții și a unor stări psihologice extrem de complexe. Un copil care cântă la un instrument își dezvoltă creativitatea, limbajul, abilitățile analitice, matematice și motrice. O asemenea activitate îl ajută pe cel mic să fie mai concentrat, răbdător și perseverent. Dacă nu îi place un anumit instrument, cântatul sau chiar și simpla ascultare a muzicii poate contribui la creșterea capacității memoriei copilului tău. Între altele, muzica este și o punte între generații, așa că va avea un impact pozitiv și asupra relațiilor dintre voi.

4. Echitația

Această activitate aduce o mulțime de beneficii și experiențe minunate pentru micuțul tău. Echitația contribuie la dezvoltarea unei musculaturi puternice a brațelor și picioarelor, menține postura dreaptă și, implicit, ajută coloana vertebrală. În plus, este de ajutor pentru păstrarea echilibrului deoarece îl învață pe copil să fie calm, responsabil și disciplinat. Relația pe care juniorul o dezvoltă cu animalele și legăturile pe care le va stabili cu mediul exterior îl vor ajuta să devină un adult înțelegător, plin de compasiune și generozitate.

5. Învățarea limbilor străine

Atunci când învață o limbă străină, centrii limbajului din creierul copilului se dezvoltă tot mai mult. Pe lângă faptul că ajută la îmbunătățirea memoriei și creșterea inteligenței, învățarea unei limbi străine sporește calitatea conexiunilor neuronale deoarece înseamnă structuri și cuvinte noi. Totodată, această pasiune nu aduce beneficii doar sănătății creierului, ci și activităților ulterioare pe care copilul le va desfășura în viața de adult.

 

Există o mulțime de lucruri pe care copilul tău le poate face astfel încât să aibă parte de o dezvoltare personală și socială deosebită. Încearcă să-i îndrepți pașii spre o activitate de interes, ajută-l să-și descopere talentele și să-și cultive anumite abilități, iar pe viitor îți vei putea mulțumi că ai contribuit fundamental la fericirea și creșterea sa.