Un copil înseamnă noi responsabilități pentru părinți, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și dezvoltarea optimă a celui mic. Grija părinților poate fi mai mare în primul an de viață, dar nu dispare nici în anii următori. Pentru problemele de sănătate ale micuților, părinții au la dispoziție Spitalul de Pediatrie Medlife. În acest articol îți spunem cum să ai grijă de cel mic în perioada sezonului cald, dar și în perioada friguroasă, pentru a fi sigur că ai un copil sănătos, fericit și jucăuș. 

Cum ai grijă de copilul tău vara

Temperaturile crescute și gradul ridicat de umiditate din cursul verii sunt greu de suportat de adulți, dar și de copii. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ai grijă de copilul tău în timpul verilor caniculare:

Asigură-te că nu stă prea mult în bătaia soarelui

Hainele prea multe în timpul verii pot cauza o iritație a pielii, foarte supărătoare, indiferent de vârstă. În cazul copiilor, iritația poate fi și mai greu de suportat pentru că pielea acestora este mult mai sensibilă decât a adulților. Expunerea copiilor la temperaturi ridicate sau prelungite poate să ducă la arsuri solare sau insolații. 

În cazul bebelușilor, părinții trebuie să fie și mai atenți pentru că supraîncălzirea poate duce la sindromul morții subite, o tulburare foarte gravă care apare în timpul somnului. Copiii mici dorm foarte profund când le este cald și le este greu să se trezească din somn. Tocmai de aceea, părinții trebuie să fie atenți la orice modificări ar putea apărea. 

Îmbracă-l în haine lejere

Când copilul iese din casă vara trebuie să fie îmbrăcat corespunzător, adică hainele trebuie să fie din fibre naturale (de preferință bumbac, fiindcă absoarbe mai bine transpirația). Sunt de preferat culorile deschise, hainele lejere, pălăriuța de soare. Chiar dacă este o zi înnorată, asigură-te că are pielea acoperită, pentru că razele ultraviolete pot pătrunde prin nori. Materialele textile îl pot proteja inclusiv de insecte.  

Aerisirea este obligatorie pentru copii

Copiii suportă mult mai greu temperaturile ridicate decât adulții. Acesta este motivul pentru care, dacă este lăsat chiar și câteva minute într-o mașină încinsă, ajunge să aibă o temperatură a corpului foarte mare. De asemenea, temperaturile ridicate pe care le suportă corpul pot conduce la probleme digestive vara (cum ar fi diareea). Este bine să verifici cât mai des care este temperatura pielii copilului, pentru a te asigura că are o temperatură confortabilă pentru el.  

Asigură-i o hidratare / alimentație adecvată

Asemenea adulților, copiii au nevoie de o hidratare corespunzătoare în sezonul cald. Chiar dacă un copil nu transpiră, nu înseamnă că nu pierde lichide. Poate avea fața congestionată, sau poate respira cu dificultate, acestea sunt semne ale deshidratării. Bebelușilor de până la 6 luni le este de ajuns laptele matern pentru hidratare, pentru că laptele ține și de sete și de foame. Pentru a te asigura că un bebeluș este hidratat suficient poți să-l hrănești mai des, în cantități mai mici. Bebelușii care sunt hrăniți artificial pot să bea apă fiartă și răcită, sau apă specială pentru bebeluși. 

În cazul copiilor mai mari, trebuie să te asiguri în sezonul cald că au parte de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Trebuie să consume multe fructe și legume în stare crudă, pentru a extrage din acestea vitaminele și mineralele de care au nevoie. 

Evită intervalul periculos de stat afară

Nu este recomandat să ții copilul afară în intervalul 10-16, pentru că în acest interval radiațiile ultraviolete sunt foarte puternice și pot afecta pielea sensibilă a copilului. În afara acestui interval, obișnuiește-l pe cel mic să poarte ochelari de soare, fiindcă aceștia blochează razele ultraviolete. Dacă copilul are mai mult de 6 luni, poți aplica, la fiecare 2-3 ore, o cremă cu factor de protecție solară de 30.

Odihna este necesară 

Ca și adulții, copiii au tendința de a se odihni mai puțin în perioadele cu temperaturi ridicate. Dacă nu poți ține fereastra deschisă pentru a intra răcoare, poți folosi un ventilator, dar ai grijă ca fluxul de curent să nu fie îndreptat spre copil.

Important de reținut

  • În cazul copiilor, pe perioada verii, trebuie să eviți: aglomerațiile, insectele (folosește plase contra insectelor pentru a-l ști în siguranță), piscinele (pielea copilului poate fi sensibilă la dezinfectații folosiți).
  • Asigură-te că cel mic se joacă întotdeauna la umbră.
  • Protejează-i în special capul și umerii, pentru că aici apar cele mai multe arsuri solare.
  • Optează pentru haine din fibre naturale.
  • Asigură-te că poartă o pălăriuță și ochelari de soare.
  • Dacă intră în apă, folosește protecție solară rezistentă la soare. 

Cum ai grijă de copilul tău iarna

Fiecare sezon vine cu provocările lui, iar iarna nu reprezintă o excepție. Este anotimpul cu cele mai multe cazuri de guturai, răceală, bronșită, chiar gripă. Iată un set de sfaturi care te pot ajuta să ai grijă de copilul tău, în perioada sezonului rece:

  • fă-i vaccinul antigripal anual. Nu vei reuși să-l ferești de orice guturai, dar știi sigur că nu va face gripă, iar acest lucru este cel mai important. Virusul antigripal nu poate cauza gripa.
  • învață-l să respecte regulile de igienă: spălatul pe mâini, evitarea zonelor aglomerate, evitarea consumului de apă din sticla altuia, sau mâncatul cu tacâmul altuia.
  • încurajează-l să evite copiii care tușesc sau se simt rău și de asemenea, învață-l să strănute sau să tușească într-o batistă de unică folosință, sau în îndoitura cotului. 
  • citricele pot întări sistemul imunitar al copilului pe perioada iernii, dar nu elimină riscul îmbolnăvirii acestuia.
  • nu da medicamente/antibiotice copilului fără prescripție medicală și în absența unui consult la medicul pediatru, sau la medicul de familie. 
  • nu îmbrăca excesiv de gros copilul iarna. De asemenea, este important pentru sănătatea lui să fie activ (plimbare, joacă, patinaj, săniuș).