Domnișoara noastră se spală pe dinți de la 6 luni, de dinainte de a-i ieși efectiv primii dinți. Aveam o periuță tare faină (de la DM luată) și de fapt ronțăia la ea. Fără pastă de dinți, fără nimic. Mi s-a părut foarte important să adăugăm ritualului de seară și spălatul dințișorilor. Și a fost o decizie foarte bună să începem cât mai repede. De-a lungul timpului au fost suișuri și coborâșuri, câteodată vroia să o spălăm noi (când a mai crescut, culmea…) și a vrut musai să se spele ea singură, așa cum putea ea, chiar foarte mult timp (când era mai micuță). Cu bune cu mai puțin bune, cu mai multă consecvență sau cu mai puțină, cert este că de ceva timp, dacă din grabă, de somn, de agitație sau mai știu eu ce, intenționăm să mergem la culcare fără să trecem pe la baie, domnișoara își aduce aminte că mai are ceva important de făcut și se duce singură la baie și se spală pe dinți. Cu toate acestea au apărut și câteva căriuțe, nimic foarte serios.
Cred că dinții sănătoși nu depind numai de spălatul pe dinți după fiecare masă, sunt mult mai mulți factori de luat în considerare, dar este totuși unul dintre cei mai importanți. La fel de important este și vizita la stomatolog (la doctorul de dințisori cum îi zice Ioana). Și deși nu îi e teamă de doctori, în general (poate pentru că totul până atunci se petrecuse la suprafața corpului și nu în înterior, cum ar fi gura), Ioana a refuzat până recent să meargă în vizită (de lucru sau pur și simplu vizită) la un stomatolog. Până când i-am zis foarte ferm că nu mai pot să țin cont de cheful sau alegerile ei și că este musai să mergem la o evaluare pentru că știam sigur că există o carie la o măseluță. Fermitatea mea se pare că i-a dat curaj (asta apropos de limite și de faptul că noi părinții suntem în slujba nevoilor copiilor noștri și nu a dorințelor lor…) și am mers.
Și aveam și unde – R&R Premium Dental – pentru că acesta era locul în care m-aș fi simțit cu adevărat în siguranță (și implicit și Ioana), pentru că aici au pus suflet oameni faini (inclusiv o prietenă tare dragă nouă). Așa că l-am trimis pe domnul tată la înaintare cu copilul. S-au întors după o oră cu o căriuță rezolvată (din trei câte avea se pare), cu un desen colorat, o diplomă de curaj și răbdare, o periuță de dinți, un calendar în care avea să noteze când se spăla pe dinți, s-a întors cu bucurie, fără frică, ba chiar cu o mândrie, că a reușit să facă asta. Și da, toate aceste mici atenții contează atât de mult sau cel puțin a contat mult pentru ea.
Vă scriu toate acestea pentru că prietenii noștri de la R&R Premium Dental organizează sâmbătă, 7 martie, începând cu ora 12.00, o dimineață a porților deschise dedicate copiilor. Cu multă veselie, cu povești, cu joacă, cu Zâna Măseluță și culoare, medicii tineri și prietenoși de la R&R Dental îi așteapă pe cei mici pentru a se împrieteni. Și poate chiar pentru un consult, dacă cei mici sunt curioși și doritori. Vor fi 2 ore de relaxare și împrietenire cu mediul dintr-un cabinet stomatologic, cu ustensilele, scaunele speciale, zumzăitul aparaturii, mănușile medicilor. Au și o camera de joacă unde copii colorează și își lasă desenele în expoziție 🙂
Dacă vreți și voi să mergeți cu cei mici, trebuie să vă înscrieți cât mai repede, locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, trimiteți un mesaj privat pe pagina lor de Facebook sau pe email: office@2r-dental.ro. Să menționați și numele și vârsta copilului.
Cu cine ne vedem la petrecerea cu dințișori și Zâna Măseluță?