Tema – Georgiana ne roagă să o ajutăm cu o comparație între două descrieri pe care le aveți mai jos. Trebuie să identificăm deosebirile dintre ele
Descriere 1 – ”Libelulele sunt insecte cu corpul lung și subțire,cu capul mare și cu aripi străvezii,care trăiesc de obicei pe lângă ape.”
Descriere 2 –
” Libelule grațioase
Zboară-n aerul de vară…
Au corsete minuscule,
Și pe aripi radioase
Readuc speranța clară:
Zi de vară,libelule.
Peste tot metamorfoză,
Poezie, scânteiere,
Și sub gloria solară,
Delta fragedă și roză
Iar ,suava mângâiere:
Libelule, zi de vară.”

Sursa foto: http://bit.ly/gEk6FT

Pui de compunere 1 – Așa cum v-ați dat seama și voi avem de a face cu prima descriere care e una științifică și cu a doua care este realizată de un poet.
Așadar ne putem imagina un om de știință care discută cu un poet despre libelule. Dacă omul de știință spune că libelula este o insectă și că trăiește într-un anumit mediu, poetul vine și îi explică de fapt că toate libelulele sunt de fapt niște zâne care au grijă de regele lac.
Omul de știință prinde o libelulă să îi arate poetului insecta, în timp ce poetul îi spune despre culorile libelulei și despre faptul că de fapt aripile sunt o rochie pentru fiecare zână, iar culorile respective arată când de fidelă a fost lacului.
Pui de compunere 2 – Dacă tot mai sus vorbeam de doi oameni care își închiuie diferit libelulele de ce nu ar exista și două specii de libelule? O specie care este foarte cuminte și una care este poetică. Poți prelua din descrierile de mai sus și explica despre fiecare ce face, cum face, de ce face acel lucru.