Tema – O compunere despre așteptare, sacrificiu sau desacralizarea lumii contemporane.
Compunerea a fost cerută de cineva care este clasa a X-a, așadar cred că pot să intru în mai multe “straturi”. De fapt, sinceră să fiu, sunt convinsă că nu este vorba de o compunere, ci de un eseu cel mai probabil la filosofie, așa că primul “pui de compunere” m-am gândit să-l scriu cu ceva legături filosofice.
Pui de compunere 1 – Poți să explici despre cum este văzut sacrul din punctul de vedere al lui Descartes. Filosoful spunea că Divinitatea a creat mai multe substanțe cugetătoare care sunt nimic altceva decât sufletele oamenilor. Sufletele sunt individuale, deci niciunul nu se aseamănă cu celălalt, iar calitatea sufletului este una sacra, întrucât sufletul este făcut de Divin.
Ce ar însemna în acest context “desacralizarea lumii contemporane”? Păi, ideea ar conduce la concluzia că nu ar mai exista suflete, deci oamenii nu ar mai avea nimic divin în ei (singura “particulă” de natură divină, spune Descartes, este spiritul/sufletul).
De la aceste idei poți completa cum ar fi lumea cu oameni fără suflete, cum ar vedea ei viitorul și ce așteptări ar avea de la ziua de mâine și ce sacrificii ar putea să facă ei pentru anumite lucruri pe care vor să le înfăptuiască.
Pui de compunere 2 – Dacă, totuși, nu este vorba de un eseu pentru filosofie, pentru această temă ați putea să scrieți despre un prieten poet. Să spunem că acest prieten susține că lumea contemporană nu mai face niciun fel de sacrificiu și că așteptările oamenilor lor sunt din ce în ce mai mici, tocmai din cauza faptului că ei nu mai sunt dispuși să se sacrifice pentru o anumită cauză.
Încercați să vă imaginați un dialog cu acest prieten poet. Ce i-ați spune voi pentru a-l convinge că nu este adevărat? Ce argumente ați utiliza pentru a-i explica faptul că lumea contemporană are “un nucleu sacru” și că tocmai datorită acestui lucru oamenii nu pot renunța la sacrificiile lor (pentru că asta ar însemna să renunțe la partea sacră și nu au cum să facă asta având în vedere că este parte din suflet)