Pui de compunere 1 – Apusul soarelui la munte…
… pe o planeta indepartata, care are un singur munte si doi sori. Inchipuie-ti si descrie pe scurt planeta si unicul sau munte. Imagineaza-ti apoi cum arata peisajul… ce culoare are cerul? ce culoare are pamantul? ce culori au cei doi sorii (aceleasi sau culori diferite?)? Descrie cum in fiecare seara, toata popluatia acelei planete (descrie pe scurt cum arata si acesti extraterestrii si care sunt caracteristicile lor principale – sunt razboinici, pasnici, timizi, tacuti, vorbareti, amuzanti?) se aduna si se inghesuie pe munte ca sa vada apusul celor doi sori (cum apun? pe rand? in acelasi timp? incet? atat de repede incat risti sa pierzi momentul daca clipesti?).

Pui de compunere 2 – Apusul soarelui la munte…
… pe Pamant de data asta 🙂 dar descrie-l din perspectiva soarelui. Povesteste cum lumineaza el toata ziua si seara se simte super obosit, cum se pregateste el sa se retraga, la ce se gandeste, ce trebuie sa faca pentru a apune si ce-i place lui in mod special atunci cand apune la munte…

Pui de compunere 3 – Apusul soarelui la mare…
… desigur, pe o alta planeta 🙂 O planeta care e acoperita numai de mare! Sau o planeta cu o singura mare, care e foarte mica. Foloseste intrebarile si indicatiile de la primul pui de compunere, pentru a descrie cum apune soarele, ce culori se vad, poate ca pe planeta asta soarele apune chiar in mare, si se creeaza niste valuri enorme colorate… Descrie si locuitorii planetei si ce fac ei cu ocazia apusului… etc.

Pui de compunere 4 – Apusul soarelui la mare…
… pe Pamant, ori din perspectiva soarelui – foloseste indicatiile de la puiul 2. Ori din perspectiva unui locuitor al marii: un delfin, un pescarus, o scoica, o sirena, epava unei corabii, fantoma unui pirat… Gandeste-te intai la personajul respectiv pentru a intra “in pielea lui” si descrie cum iti inchipui tu ca ar vedea el/ ea apusul… Ce detalii observa, ce ii place, ce nu ii place, ce simte, ce gandeste etc.

Spor la scris!