vase de gatit
Pentru a vă fi mai ușor atunci când cumpărați vase de bucătarie, am adunat în acest articol câteva avantaje și dezavantaje ale principalelor materiale din care sunt fabricate acestea.

Vase din inox

Inox-ul este un aliaj între oțel, crom și nichel. Proporția ideală este de 18 % crom și 10 % nichel. Acest amestec este considerat a fi inox–ul de cea mai bună calitate. Vasele din inox rezistă foarte bine în timp și își mențin aspectul inițial, calități care se datorează cromului. Din interacțiunea cromului cu oxigenul la suprafața vasului se formează un strat protector extrem de subțire, ca o peliculă, care nu reacționează cu alte materiale și protejează vasul în timp.
Avantaje:

  • este un material cu proprietăți inoxidabile (nu ruginește);
  • inoxul în sine nu e un foarte bun conductor de căldură, de aceea este, de regulă, suflat peste o bază de aluminiu sau cupru; asociat cu unul dintre aceste metale, într-o oală cu fundul tip sandwich, inoxul este una din cele mai bune opțiuni disponibile actualmente pe piață;
  • este excelent pentru prepararea la aburi, fiert sau prăjit şi necesită puţină grăsime, ajutându-vă astfel să gătiţi economic şi sănătos;
  • nu este reactiv la acizii din mâncăruri, prin urmare nu le va altera aroma;
  • sunt rezistente, nu se zgârie, vasele din inox rezistând ani de zile foarte bine, ceea ce amortizează costurile inițiale;
  • sunt uşor de curăţat, păstrându-şi vreme îndelungată aspectul strălucitor; oalele din inox pot fi spălate la mașina de spălat vase și nu sunt sensibile la materialele abrazive.

Dezavantaje:

  • prețul costisitor;
  • greutatea este un alt neajuns al vaselor din inox, unele dintre ele fiind grele, însă aceasta e ceea ce le conferă durabilitate;
  • în cazuri extrem de rare s-au înregistrat uşoare probleme la persoanele alergice la nichel, metal ce intră în componenţa aliajului de oţel inox.

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: ♪ Sleeping Sun ♪/ Flickr.com.