Ultimele luni au fost provocatoare pentru familiile cu copii, pentru școala de acasă, pentru faptul că părinții au fost nevoiți să preia și rolurile de profesori, pentru că masa la care se întâlnea familia la cină sau în weekend, pentru a mânca, pentru a împărtăși despre ziua fiecăruia sau pentru a juca un joc împreună – această masă s-a transformat acum în sala de clasă sau poate chiar și biroul de acasă al părinților. Totul în timp ce copiii simțeau anxietatea și schimbările din jur, lipsa prietenilor și colegilor, imposibilitatea de a merge în parc sau la joacă, părinții încercau să se adapteze la program de lucru (sau poate program de șomaj) și să fie și un suport educațional pentru cei mici.

Nu știu cum a fost în familiile voastre, dar la noi cu un copil clasa a IV-a și unul preșcolar, ca să rămânem doar în sfera educațională – fără joburi, business-uri și altele asemene –  a fost o perioadă cu împotriviri, cu furie, cu resermnare, cu agitație și apatie, toate în același timp. Mi-am dat seama că este necesar să facem o alegere, având în vedere ceea ce simțeam și resimțeam, fiecare și împreună, ca familie – ce avea să fie mai important – și prioritar – în familia noastră: stresul, refuzul de a lăsa controlul și împotrivirea la situațiile care apăreau sau sănătatea emoțională, susținerea, relaxarea și încrederea în instinctul fiecăruia?

Astfel că am ales ca școala să fie mai mult experiențială și mai puțin teoretică sau academică. Din fericire, am avut susținere din partea învățătoarei și profesorilor de la școala waldorf din Brașov, care au înțeles și s-au adaptat la modul de funcționare al fiecărei familii. Și deci – și la a noastră. 

Am ales să facem matematică prin jocuri – boardgames sau de construcție. Științele naturii prin plantare de semințe chiar și în ghivece sau îngrijirea plantelor pe care deja le aveam. Limbă străină, science-fiction, civilizații și incluziune etică și etnică prin Star Trek Next Generation. Nutriție prin gătit împreună. Medicină umană și veterinară prin plante medicinale din grădină, uleiuri, creme sau îngrijirea animalelor. Arts&crafts prin creat tot felul de lucruri frumoase pentru casă, decoruri, zugrăvit camere, pictat mobilier etc. Geografie, geologie, ecologie și botanică prin drumeții scurte prin pădurea de lângă casă, abătându-ne de la traseele clasice. 

Altfel, școală online cât s-a putut, conținere și susținere emoțională, râs și plâns și la oamenii mari și la oamenii mici, planuri, vise și luat viața așa cum a venit, zi cu zi, fără așteptări.

Pentru voi cum a fost perioada aceasta (care se continuă, firește) cu școala, adaptarea sau neadaptarea voastră, a copiilor la noile regulie de funcționare, cu stresul sau ne-stresul temelor etc?

Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică –  în joacă – cu un sistem de jocuri nou descoperit

Sistemul de jocuri ENGINO® este probabil cel mai avansat joc de construit tridimensional și multifuncțional care există în prezent pe piață! Inspirată inițial de profesori de design și tehnologie, Engino a evoluat într-un produs premiat, care acoperă de la structuri la mecanisme, energie regenerabilă pană la robotică.

STEM Heroes introduce copiii în lumea disciplinelor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) printr-o abordare complet nouă și distractivă! Copiii (atât băieții cât și fetele) pot construi diferite modele, în timp ce învață și informații interesante despre fiecare temă, prezentate în manualul inclus. Modelele derivă dintr-o varietate de teme științifice, cum ar fi Aviația, Explorarea spațiului, Pământul în epoca Jurassică, Explorarea mărilor, Știință-Laborator Botanic etc.

Au poposit în casa noastră două seturi de construcții foarte interesante și despre care nu mai auzisem până de curând și vreau să le împărtășesc cu voi deoarece sunt …geniale.

STEM Heros – Greenhouse – Seră

STEM HEROS Greenhouse – Sera este un set de învățare și construcție, care are ca scop să îi încurajeze pe copii în dorința de a crește plante, de a studia semințele și modul în care acestea se îngrijesc. Setul oferă o carte cu fapte legate de plante și activități care îi ajuta pe copii să înțeleagă mai mult principiile din natură.

Cu piesele din set se pot construi patru modele diferite, cu ajutorul a 292 piese din material plastic: seră, fermier cu plugul, cub și cutie de viteze.

Este inclusă o broșură cu imagini și fapte de inspirație despre ciclul de viață al plantelor, procesul de fotosinteză și modul în care o seră creează condițiile de mediu ideale pentru creșterea plantelor – lumina soarelui, oxygen, dioxid de carbon, apă.

Testul și experimentele îi ajută pe copii să descopere toate principiile științifice prin experimentarea modului în care plantele cresc și ce putem face pentru a optimiza condițiile pentru a le crește.

Vârsta recomandată –  8-14+

STEM Heros – Sea Exploration – Explorarea Mărilor

STEM Heros Sea Exploration – Acest set mare de jucării STEM este perfect pentru copiii care iubesc oceanul, cărora le place să construiască și să se familiarizeze cu ingineria. Conține 296 piese rezistente din plastic pentru construirea a cinci modele mari de nave: un vas de croazieră (Titanic), un catamaran, un yacht privat, un submarin și un yacht de super viteză. Catamaranul și submarinul pot fi probate chiar în propria cadă cu apă (sau în alte surse de apă mai adânci) deoarece li se pot atașa sticle de plastic goale și astfel, joaca continuă dincolo de bucuria construirii în sine.

Instrucțiunile tipărite pentru două dintre modelele mai mari sunt incluse în cutie. Instrucțiunile 3D de construcție online le puteți găsi și în aplicația gratuită Engino kidCAD pentru Android & iOs. Copiii pot juca în timp ce practică abilitățile de proiectare asistată de calculator (CAD), prin mărirea și micșorarea fiecărui model, rotirea lor în spațiul 3D. De asemenea, tot online se pot găsi Quiz-uri și experimente pentru a descoperi secretele apei.

Setul mai conține o carte de teorie, pentru a afla fapte uimitoare despre istoria explorării pe mare, bărci, călătorii nautice, instrumente de navigație.

Vârsta recomandă: 8-14+ ani

Despre sistemul de jocuri ENGINO®

Sistemul ENGINO a fost testat cu copii, cu sprijinul profesorilor şi al departamentului de Educaţie al Universităţii din Cipru. Astfel s-a aflat că modelele mici pot fi construite chiar şi de cei cu vârsta de 5 ani. Modelele mai mari şi mai complexe sunt mai potrivite pentru cei cu vârste între 8 şi 12 ani, iar seturile de robotică şi mega seturile sunt potrivite atât pentru adolescenţi cât şi pentru adulţi, fiind mai mult produse destinate celor pasionaţi.

Seria educațională “Engino – Știința mecanicii” poate fi folosită la predarea disciplinelor științifice, tehnologice, de inginerie și matematică (STEM). Aceste discipline sunt acoperite prin analiza specializată a 11 teme diferite: pârghii, cuplaje, roți și axe, planuri înclinate și pene, scripeți, came și cricuri, angrenaje, șuruburi și transmisii elicoidale, structuri și poduri, mașini simple, forțe, energie și mișcare.

ENGINO oferă în prezent 8 game distincte

  • INVENTOR (Inventatorul), pentru copii cu vârsta peste 6 ani 
  • INVENTOR MOTORIZED (Inventatorul cu motor), pentru copii cu vârsta peste 6 ani 
  • STEM HEROES (Eroii STEM), pentru copii cu vârsta peste 6 ani 
  • INVENTOR GIRL (Fata inventatoare), pentru copii cu vârsta peste 6 ani 
  • ECO BUILDS (Construcții ECO – din lemn și plastic reciclabil), pentru copii cu vârsta peste 6 ani 
  • PICO SPINNERS (Titireze), pentru copii cu vârsta peste 5 ani 
  • DISCOVERING STEM (Descoperind STEM), pentru copii cu vârsta peste 8 ani

Jocurile de învățare și construcție: Greehouse și Sea Exploration le puteți găsi pe enginotoys.ro și acum sunt și la reducere!