Trăim într-o societate în care de prea mult timp am fost învățați că cel mai puternic, mai inteligent, mai norocos sau mai descurcăreț – câștigă. Dacă nu înveți de mic – ori să fii cel mai bun la învățătură sau cel mai bun lider, la locul de joacă – cine știe ce se alege de tine când o să ajungi adult. Trăim încă într-o societate în care ne creștem copiii în competiție, atât acasă, între frați, cât și la școală, printre note, calificative și clasamente. Poate o să spuneți: lasă, că și noi am crescut la fel și uite ce bine am ajuns. Din păcate acesta nu este un argument științific sau educațional – și analizând puțin, fără implicații emoționale, ce se întâmplă cu noi, oamenii mari de acum, trăind aceste vremuri de schimbare profundă, cred că putem să ne punem această întrebare: dacă suntem în regulă, noi ca indivizi, noi ca societate…

Alfie Kohn

Când l-am auzit și citit prima dată pe Alfie Kohn și apoi după ce l-am cunoscut, am simțit că tot pământul mi se clatină de sub picioare. Era acea schimbare pe care o pregăteam, pe care o intuiam, pe care începusem să o aplic deja cu copilul nostru (primul născut) dar nu aveam încredere în ceea ce simțeam pentru că informațiile pe care le aveam până în acel moment erau diferite de ceea ce spunea Alfie Kohn. Aceste informații mi-au schimbat fundamental modul în care am privit de atunci încolo educația, învățarea, principiile de viață, familia. El este cel care vorbește de foarte mulți ani despre cooperare, despre descurajarea competiției, despre desființarea notelor, despre o educație fără pedepse și fără recompense. Alfie Kohn este și cel care promovează jocurile de echipă și jocurile de cooperare. 

Dacă vrem să creștem o generație în care copiii să poată învăța să lucreze împreună într-o echipă și nu unul împotriva celuilalt, atunci e recomandat să-i introducem în jocurile de cooperare – moduri agreabile și provocatoare de a se juca, ce nu implică triumful doar al unuia asupra tuturor acelora cu care se joacă. – Alfie Kohn

Pentru că au ajuns în casa noastră două astfel de jocuri de cooperare, vreau să vă povestesc despre ele și să le dați o sansă. Cei de la sunnygames.ro, de unde avem noi aceste jocuri, au o multitudine de astfel de variante.

Jocuri de echipă de la sunnygames.ro

Jocurile de echipă sunt destul de diferite de jocurile clasice pe care le-ați mai jucat până acum. Este nevoie de timp pentru pregătire, pentru schimbarea modului de a vedea un joc (să ajung eu primul la comoară, să strâng cele mai multe case, resurse etc), pentru a înțelege conceptul de a lucra/juca împreună, de a gândi de la început o strategie, pentru că doar împreună putem reuși. Nu este ușor să schimbi principiile, poate veți primi răspunsuri și reacții de genul: nu e amuzant sau e mai interesant să câștig doar eu. Urmârind instrucțiunile de joc și mai ales povestea jocului, o să vă prindă ideea și jocul o să curgă ușor de atunci încolo.

Jocurile de cooperare în echipă aduc o atmosferă plăcută de colaborare în familie sau grupul de prieteni. La sfârșitul jocului nu rămâne nimeni supărat, pentru că toți câștigă împreună. Jucătorii apreciază și ascultă ideile fiecăruia și iau hotărâri împreună. Persoanele mai tinere pot colabora cu persoanele mai în vârstă, sau persoanele cu mai puțină experiență pot colabora cu cei care au mai multă experiență și de fiecare dată se pot testa alternative diferite, propuse de jucători. Toți membrii echipei contribuie pentru a obține un rezultat benefic comun.

Prindeți Braconierii – un joc despre protejarea animalelor din pădure

Odată cu venirea primăverii, animalele ies din ascunzătorile lor și pornesc în căutarea hranei. Jocul vorbește despre o pădure în care sunt porci mistreți, căprioare și rațe sălbatice. Fiecare are un loc preferat unde își găsește hrana. În această pădure există braconieri. Aici puteți dezvolta ideea acestor oameni, care sunt intențiile lor și de ce este necesar să îi oprim. Intrăm în rolul pădurarilor care protejează pădurea și animalele și gândesc o strategie de a acoperi toată zona pentru a prinde braconierii, de fiecare dată când aceștia ies din ascunzătorile lor.

Instrucțiunile jocului sunt clare, ușor de înțeles și deși jocul este recomandat de la 8 ani în sus, juniorul nostru ( 5 ani și jumătate) s-a adaptat și a înțeles ce are de făcut. Durata jocului – aproximativ 20 de minute. Asta înseamnă că puteți juca de mai multe ori, încercând mai multe strategii și variante de a prinde braconierii, fără ca cei mici să se plictisească.

Jocul se poate termina cu bine: când ultimul braconier este prins și toate animalele sunt în siguranță sau nu se termină prea bine: când un singur animal este prins de un braconier sau când un animal nu are suficientă hrană. Nu este un task foarte ușor să fii pădurar și să protejezi pădurea!

Jocul Prindeți Braconierii îl puteți găsi pe sunnygames.ro și costă 99 de lei.

 

Muntele Everest – ajută echipa să ajungă cu bine în vârf

Muntele Everest este un joc de strategie, în care fiecare jucător aduce un aport echipei din care face parte. Doar împreună poate echipa să ajungă pe vârful Everest, să treacă prin provocări: traiectorii și trasee dificile, condiții meteo potrivnice, avalanșe, accidente. Cu echipamentul potrivit, cu ajutor de la bazele de aprovizionare și cu o bună cooperare între co-echipieri, cățărarea poate continua în siguranță.

Este un joc care implică atenție, dorința de a face ceva împreună, aventură și confruntarea cu tot felul de pericole. Este recomandat de la 7+. Muntele Everest îl găsiți pe sunnygames.ro și costă 99 lei.