Mugurii (germenii) sunt semințe germinate cu ajutorul apei, de aproximativ 1-2 cm. Vlăstarii sunt semințe germinate în apă sau în pământ, care cresc în plăntuțe mai mari de 2-3 cm și ajung până la 10 cm. La semințele germinate în apă se consumă atât sămânța cât și planta, iar la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde, iar pământul și rădăcinile se aruncă sau se refolosesc.

Ce substanțe nutritive conțin germenii și vlăstarii?

Majoritatea germenilor și vlăstarilor sunt bogați în:

  • vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina C
  • minerale: calciu, magneziu, fier, fosfor (mai mult decât peștele), potasiu, zinc, seleniu, crom
  • clorofilă – cu rol în detoxifiere și cu efect antioxidant

Procesul de germinare aduce cu sine:

  • multiplicarea proteinelor, vitaminelor, enzimelor și mineralelor; vlăstarii și germenii au un grad ridicat de proteine în comparație cu vegetalele verzi (spanac, salată), dar au mai puține proteine decât năutul, soia, lintea încolțite; vlăstarii și mugurii sunt cea mai bună sursă de minerale după vegetalele marine;
  • dezvoltarea clorofilei în plantele verzi
  • simplificarea substanțelor nutritive: proteinele în aminoacizi, grăsimile în acizi grași esențiali, amidonul în zaharuri etc. Toate aceste procese cresc valoarea nutrițională și îmbunătățesc totodată digestia și asimilarea.

Ce beneficii ne aduc germenii și vlăstarii?

Iată o listă a plantelor de la care putem consuma germeni și vlăstari:

  • Grâu (iarba de grâu) este o sursă bună de vitamine B, E, C, A și clorofilă. Iarba de grău ajută la creșterea numărului de celule roșii din sânge, scade tensiunea arterială, stimulează tiroida, corectează obezitatea, indigestia, readuce fertilitatea. Sucul de iarbă de grâu are proprietăți de curățare a sângelui de toxine.

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Edsel L/ Flickr.com.