Mama mea a împlinit anul acesta 70 de ani. Mulțumesc! 🙂
A trăit o bună parte din viața ei printre tinerii de la Casa de Cultură a Studenților și de la Arhitectură și nu s-a lovit prea mult de tehnologia care ne ocupă atâta timp. Are de curând un telefon mobil normal, fără camera foto, pe care îl folosește doar pentru apeluri. Avea cândva și un PC la birou unde mai juca câte un Solitare sau Klondike.
Cum noi ne-am mutat la Brașov trebuia să găsesc o cale să o țin la curent cu ce mai facem – și asta fără să vorbim zilnic la telefon. Așa că i-am lăsat un Mac.
Bine, bine – dar ce poate să facă mama pe Mac … păi după câteva sesiuni scurte introductive mama poate să se joace Solitare și Klondike. Poate să vadă când eu sau soția adăugam o fotografie cu nepoții în ablumul iCloud pe care îl partajăm cu ea – da, folosește Photos și i-am făcut un Apple ID.
Fun fact: mama nu avea adresă de email. Nu avea rost să îi fac una dar aveam nevoie de una pentru a confirma toate conturile. Știați că pe gmail, dacă adăugați +orice după username-ul vostru mailurile ajung tot la voi? 
De exemplu – dacă adresa voastră de mail este baiat.bun@gmail.com, toate mailurile către baiat.bun+mama@gmail.com vor ajunge tot la voi.
Acum că are Apple ID, putem să facem și FaceTime. Ne sună și o sunăm. Ne vede și o vedem, îmi arată ce a mai adus curierul acasă și ce alte lucruri nu ar fi avut cum să îmi arate doar cu telefonul ei simplu. Și își vede nepoata și nepotul. Oricând.
Da, 70 de ani nu e o vârsta prea înaintată pentru a le face părinților voștri inițierea în tehnologie. Și cred că e și o vârsta la care preocupările noi sunt importante. Nu știu cum s-ar fi descurcat pe un PC dar știu că pe Mac totul i-a venit extrem de natural și firesc.
Și pentru momentele când dispare Dock-ul sau un Mac update cere o parolă, sau când vreți să le adăugați un joc nou de la distanță – există TeamViewer – un mic progrămel gratuit care o dată instalat pe calculatorul mamei stă acolo cumințel – nu cere de mâncare, gen. Iar eu mă pot conecta de oriunde, inclusiv de pe telefon – pentru a vedea Mac-ul mamei și a face mici intevenții.
Dacă ai voștri nu se desprind de televizor – încercați acest lucru – poate chiar ca și un cadou fără o ocazie specială – oferiți-le un Mac, chiar și un model mai vechi – poate Mac-ul vostru care v-a rămas după ce v-ați luat unul mai nou. Nu veți regreta și îi veți face fericiți.
Sunt curios – ce tehnologii mai folosesc ai voștri? Lasă un comentariu mai jos și spune-mi cum interacționează ai tăi cu cei mici, acești nativi digital? Promitem să menționăm cele mai mișto povești într-un articol viitor despre tehnologie și părinți.