Zilele acestea putem să ne bucurăm de Geminide, adică de stele căzătoare. Teoretic noaptea cu cele mai multe este chiar diseară (între 13 și 14 decembrie) dar practic putem să le admirăm până pe 17 decembrie, asta doar dacă luăm în considerare câțiva factori, pe care vi-i povestim pe larg mai jos. Dacă vreți să prindeți fix perioada cu cele mai multe stele căzătoare, atunci fiți cu ochii pe cer de la ora 7:45 (ora României), pentru că din țara noastră vom vedea panta ascendentă a maximului la ora mai sus amintită.
Științific, stelele căzătoare sunt rezultatul trecerii Pământului printr-o zonă în care se află cantități mari de praf, lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. Atunci când particulele de praf vin în atmosferă, acestea vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, adică steaua căzătoare ce ne face pe noi să le punem o dorință ce sigur se va îndeplini.
geminidele
Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși, tocmai de aceea le vom puta vedea mult mai ușor, fără instrumente speciale și mult efort.
Cei de la Observatorul Astronomic ne sfătuiesc să mergem în afara orașelor pentru a ne bucura de Geminide, pentru că lipsa luminii stradale le face mult mai vizibile. De asemenea, trebuie să privim la aproximativ 45 de grade deasupra orizontului, înspre est, sud, vest sau nord. În timpul maximului vom putea vedea cel mult 120 de stele căzătoare în nu mai mult de o oră.
Să nu uitați să vă puneți o dorință, da?
Surse foto: astro-urseanu.ro și epSos .de/ Flickr.com.