De cate ori, prin cate carti nu ati auzit rostita aceasta expresie din titlu?
Ea reprezinta inclusiv titlul inca unei carti de profil, aparuta in 2004 la editura Polirom, carte ce reprezinta insa un veritabil indrumator in “natural parenting” – O alternativa la sau o completare, daca vreti, a conceptiilor traditionale privind delicatul subiect al cresterii copiilor. Autori sunt Wolfgang Goebel si Michaela Glockler, medici pediatri cu educatie waldorf.
Paginile dedicate educatiei timpurii a copilului, modalitatii de interactiune dintre noi, ca membri ai familiei, sunt extraordinar de simple, structurate si prezentate clar si concis.
Unul dintre principiile prezentate, dupa filozofia lui Rudolf Steiner, se intituleaza In locul conditionarii prin recompensa si pedeapsa, dragostea pentru actiunea insasi:

Recompensa si pedeapsa creeaza o atmosfera de conditionare – deoarece cauti din nou cu placere imprejurarile in care ai trait sau ai primit ceva agreabil si eviti contrariul lor. Prin aceasta devenim insa dependenti de aprecierea, lauda sau mustrarile celor din jur. O educatie pentru libertate trebuie sa fie altfel. In acest caz, este decisiv sa observam si sa asistam activitatea copilului pentru a afla daca exista suficienti stimuli, astfel incat, pe cat posibil, si cea mai neinsemnata actiune sa se desfasoare dintr-un impuls launtric, adica dintr-un context logic pe care copilul il traieste in el insusi: ca placere a imitarii, ca pe un lucru necesar.
Doar acea fapta pe care o savarsim din iubire poate fi cu adevarat libera. Asa- numita libertate a vointei se poate dezvolta doar atunci cand copiii invata sa faca un lucru din proprie initiativa si inainte de toate, cu placere.


Cartea cuprinde, de asemenea,  un capitol dedicat sanatatii copiilor si prezinta succint cele mai des intalnite afectiuni acute din aceasta perioada, precum si tratamentul acestora. Intotdeauna prima indicatie este vizitarea unui medic pentru stabilirea diagnosticului corect. In cazul unor boli frecvente in copilarie precum guturaiul sau conjunctivita, autorii propun diferite tratamente alternative foarte simple, ce pot fi realizate in casa folosind plante luate din natura sau cumparate de la Plafar. Veti gasi aici si un ghid util pentru diversificare, care abordeaza nutritia dintr-o perspectiva ce recunoaste impactul major al hranei asupra intregii noastre fiinte, in toata complexitatea ei:

Alimentatia nu constituie nicidecum doar un aport de energie si vitamine. De atitudinea corespunzatoare fata de hrana, digestie si conditiile de obtinere a alimentelor depind in mare masura nu numai sanatatea oamenilor, ci si cea a naturii. De aceea, am inclus in acest capitol si pareri referitoare la procesul de digestie in sine, la industrializare, la intrebuintarea tehnologiei genetice si la raportul dintre alimentatie si constiinta. (p.201)

Cartea este foarte interesanta si exprima in cuvinte firesti cateva principii sanatoase de natural parenting, sprijinind orice parinte in a prinde curajul sa abordeze si alte atitudini, metode (“non-traditionale”) in relatia cu copilul/copiii sai. Ea acopera o multitudine de subiecte legate de cresterea copiilor, de la dezvoltarea lor fizica, psihologica, sociala si pana la intelegerea importantei limbajului, a mediului in care creste copilul, la prezentarea pe scurt a demersurilor educative care-l pot ajuta sa devina un om liber.
Acasa, in relatia cu fiul nostru, ne-am regasit in multe dintre exemplele gresite, dar si intr-o parte dintre exemplele bune. Si amandoi ne dorim sa fim parinti mai buni, sa ne intelegem fiul si sa invatam de la el. Dar cine nu-si doreste asta pana la urma ?
In acest moment cartea Cresterea si ingrijirea copilului de Wolfgang Goebel si Michaela Glockler este indisponibila pe site-ul celor de la Polirom, insa ea se mai gaseste in librarii. Va sfatuiesc sa cautati cartea, sa o imprumutati, sa le scrieti celor de la Polirom sa o republice – am discutat anul trecut cu un reprezentant al lor, si spuneau ca nu prezinta interes –  si sa o cititi!
Later Edit: La povestirea cartii m-a ajutat si Ioana Lucaciu, careia ii multumesc!
Foto credit