În timp ce specialiștii în educație ne povestesc de nenumărate ori și de foarte mult timp că pedeapsa folosită drept metodă pentru a-i educa pe cei mici nu rezolvă nimic, ci doar înrăutățește și mai mult lucrurile (și acum pe bune, ce poate să înțeleagă un copil din faptul că este forțat să facă ceva ce nu dorește atunci când cineva mai mare decât el este nemulțumit de ceea ce a făcut el inițial?) la școală acest lucru se practica sub “nasul” părinților și cu acceptul lor fără să aibă un cuvânt de spus într-un sistem mult prea învechit.
Vestea bună este că de acum, potrivit Mediafax, pedepsirea elevilor este interzisă prin lege. Ba chiar se pedepsește cu amenzi. Mai exact scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colț, insultele și jignirile sunt interzie prin lege în mediul școlar, profesorii, dar și personalul administrativ și auxiliar putând fi sanctionați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei pentru tratament degradant în școală.
Potrivit legii 257 / 2013 copiii nu mai pot fi dați afară din clasă și nici pedepsirea lor prin punerea la colț sau alte metode degradante, umilitoare nu mai sunt legale.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013: “În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora”

Sursă foto: Michael 1952/ Flickr.com.