P2130078Am primit vineri un pachețel care ne-a adus multă bucurie amândurora: cărți Usborne de la Cufărul Cărților. Mai văzusem cărticele Usborne pe la prieteni și bănuiam ce ne așteaptă înăuntru, dar pentru el a fost o surpriză. I-a atras atenția mai întâi o carte cu abțibilduri cu și despre mașini și a tot bibilit la ea în weekend, așa că m-am gândit să v-o prezint și vouă.

Ca oricărui copil, îi plac abțibildurile și am tot cumpărat cărticele diverse, dar P2130079niciuna nu i-a plăcut până acum așa de mult. E drept, e cu mașini vechi – marea lui pasiune mai nou. Dar nu numai de-asta: are abțibilduri multe (peste 100, dar nu le-am numărat), care se dezlipesc ușor chiar și de pe paginile cărții, și e liber să le plaseze unde vrea el. E important pentru el să le poată lipi în voia lui, fiindcă nu reușește încă să le mânuiască fin și nici nu și-ar mai folosi imaginația pentru a umple paginile. De exemplu, a insistat să lipească unele abțibilduri evident aiurea, căci trece printr-o perioadă în care jucăm multe jocuri de tip non-sense ca să-i fie mai ușor să accepte regulile și limitele. ”Aiurea” într-un fel, căci după cum se vede, are oarecare logică mașina aceea cu roțile-n sus.

P2130061Make a Picture Sticker Book: Cars mi-a plăcut și pentru că are ilustrațiile măricele, perfecte pentru mânuțele lui mai puțin îndemânatice, și deloc aglomerate cu detalii inutile. Ba chiar a putut să adauge el steluțe și floricele micuțe pentru a înfrumuseța pe ici pe colo. Multe cărți cu abțibilduri m-au dezamăgit pentru că sunt prea împopoțonate sau redundante și unele chiar frizează kitsch-ul. Nu e deloc cazul când vine vorba de Usborne, din câte am putut vedea până acum. Tot ce-am răsfoit mi s-a părut ilustrat cu simplitate și mult bun gust.

P2160081Cel mai mult i-a plăcut pagina cu expoziția de mașini de epocă (din fotografia de mai sus) și cea cu fabrica de mașini, în care a putut adăuga el roțile, ușile, până și oglinda, după cum puteți vedea în dreapta. Am impresia că în curând va trebui să dezlipesc totul ca să poată lipi din nou. 🙂 Abțibildurile nu sunt propriu-zis refolosibile, dar am observat că se dezlipesc ușor chiar dacă apasă pe ele, așa că vom încerca.

Dacă v-a plăcut cărticica, să știți că Make a Picture Sticker Book e de fapt o colecție și sunt multe alte teme pe lângă mașini. Noi sigur vom mai încerca ceva cu animale, poate cu utilaje de construcții și ce mai găsim interesant în albumul cu promoții de la Cufărul cărților.

Și acum câte ceva despre acest Cufăr al cărților pe care l-am tot pomenit. El este proiectul unei mămici care face educație acasă și e îndrăgostită de cărțile Usborne (e ușor de înțeles de ce), început acum 8 luni. S-a născut ca urmare a succesului pe care l-au avut cărticelele la proprii copii și în cercul lor de prieteni, succes ce s-a tot propagat până când a fost nevoie de organizare serioasă în comenzi si ea a hotărât că merită să-și investească timpul într-o pagină dedicată.

Combinația educație acasă-Usborne e nimerită, căci multe dintre cărțile lor pot fi folosite cu succes în abordarea de tip unități de studiu sau pentru a căuta împreună răspunsuri și a vizualiza subiecte care-l interesează pe copil. Mai multe despre astfel de cărți veți putea afla chiar aici, pe blog, pe măsură ce le voi răsfoi împreună cu băiețelul meu.