Se apropie marea sărbătoare a Crăciunului și sigur sunteți în căutare de idei pentru cadourile celor mici. Pavel având abia un an și 8 luni, mă voi rezuma la jucăriile și cărțile care îi plac lui cel mai mult și la cele pe care le am pe lista de cumpărături și sper sa vă vină și vouă ceva idei.

N-aș vrea să vă îndemn și eu la exces de daruri, așa că vă reamintesc de articolul Prea multe jucării…, din care veți afla de ce nu e bine să-i copleșim pe copii cu jucării.

Montessori NurseryÎncep cu ceva ce a contat enorm pentru dezvoltarea lui Pavel: mediul din casă, pe care l-am modificat treptat, pe măsură ce a crescut. Deîndată ce a pornit de-a bușilea, am înlăturat potențialele pericole și i-am creat ceea ce unii numesc mediu Montessori. Noi doar am renunțat la cadrul de pat, am pus jucăriile pe covor și în coșuri accesibile, i-am eliberat jumătatea de jos a bibliotecii și am lăsat în bufet doar obiecte cu care nu se putea accidenta.

Revin la jucării. Din ce am putut observa până acum, îi plac mai mult jucăriile fără baterii, muzică și luminițe. Cele căteva de acest gen pe care le avem zac ignorate 90% din timp. Se mai joacă din când în când cu un CD-player de la Fischer Price care are 5 melodii scurte despre animale. Uneori mai baga în seama un bord de mașină primit cadou de la niște prieteni. Cam atât. Întâmplător, astea sunt și cele mai scumpe jucării pe care le avem.

Pentru a face lista jucăriilor pe care le-aș recomanda pentru orice copil de 1-3 ani, am avut în minte două criterii: perioada în care au reușit să-i atraga atenția și versatilitatea în joc.

Jucăriile cele mai iubite de Pavel sunt:

201311_Baby_toysTurnul de inele colorate de la Ikea l-a descoperit la o sesiune de joacă organizată de Mașina cu jucării în parc, astă-vară. Avem și căsuța cu sortator de forme, dar nu e prea încântat de ea. Oricum, jucăriile lor sunt faine și convenabile ca preț. Vă recomand cortul dacă aveți spațiu în casă.

 

downloadJucăria cu bile colorate și ciocan i-a atras atenția multă vreme și a fost prima oară când l-am văzut interesat de a grupa obiecte de aceeași culoare. Găsiți varianta de la Plan Toys ușor, dar noi am luat una mult mai ieftină, deși nu la fel de faină, de la Casa Retro.

 

 

4502594Cuburi moi de plastic, umplute cu burete, pe care încă le mai punem unele peste altele ca să le dărâme cu o lovitură de picior spectaculoasă. Bune mai ales fiindcă nu doare când te lovește vreunul din greșeală. Ceea ce se întâmplă, ați ghicit, des spre foarte des.

 

 

 

download (1)Cuburi de construit am luat direct din cele de la 1,5 ani în sus și a reușit destul de repede să le îmbine. S-a jucat mult cu ele și înainte de asta, desfăcând turnulețele făcute de mine. Acum am trecut la Lego Duplo și pare mulțumit, cum e și normal, având în vedere că se îmbină perfect și au mult mai multe variante de piese.

 

 

gallery_1_1_44007Animale din plastic am găsit ieftine la un magazin de jucării din cartier, însă lasă mult de dorit. Dacă va continua să fie interesat de ele, o să caut unele mai realist făcute. Deocamdată ne jucăm cu ele dându-le hrană și apă și punându-le să facă nani într-o fermă confecționată dintr-o cutie de carton.

 

 

download (2)Creioane colorate din plastic de la Melissa & Doug, fiindcă se rup greu, nu pătează și au o formă comodă. Le folosim rar fiindcă vrea să le testeze pe toate suprafețele din casă.

 

 

 

 

38Pompoane colorate pe care le sortează sau le bagă în sticle de plastic. Găsiți la Casa Retro sau la orice magazin pentru hobby-uri. Tot acolo găsiți și pipe cleaners (scuze, dar nu știu să le traduc) care au multe utilizări (poți face păienjeni de pescuit cu magnet, de ex.) și încap la fix prin găurelele din strecurătoare.

 

 

imagesSetul de 100 de mingiuțe colorate din plastic moale pe care le răsturnăm prin casă, mai ales când avem copii invitați pe la noi. Le-am găsit în Carrefour la reducere și mă bucur c-am făcut-o, chiar dacă sunt multe de strâns și asta se-ntâmplă de multe ori chiar înainte de culcare.

 

 

 

download (3)Pentru plimbările prin parc am folosit mult o mașinuță cu Winnie the Pooh găsită la un preț foarte bun pe okazii. Acum a trecut la motocicleta din plastic pe care sigur o știți din parc, dar mașinuța rămâne printre preferatele lui.

 

 

 

hoinari-prin-anotimpuri-primavara~3742562Dintre cărți, trebuie să vă spun de Hoinari prin anotimpuri, serie care ne place amândurora la nebunie. Sunt mari, excelent și detaliat desenate și foarte istețe. Sunt cărțile alea de care nu te plictisești niciodată.

 

 

 

download (4)Îi plac și cărțile de seria Școala Urșilor (ironic, nu?), chiar dacă momentan au fost surclasate de cele cu anotimpuri.

 

 

 

 

41b+lXAR-zL._SL500_AA300_O altă alegere excelentă au fost seturile de mici cărți cartonate pe care le-am găsit la anticariatul ExLibris, vis-a-vis de Colțea, culmea, la reducere. A învățat multe cuvinte uitându-se pe ele, știe ce e în fiecare și sunt foarte bune pentru exersarea abilităților motorii. Le-am pus unele peste altele și le-am dărâmat. Sigur îi va plăcea să le grupeze pe culori sau să le pună înapoi în cutiuțele lor. Iar în seara asta a petrecut vreo 15 minute aranjându-le în raft și mutându-le de colo colo câte 4-5, în funcție de cum îi încăpeau în mână. Cei mai buni 20 de lei cheltuiți vreodată.

 

Ce mai am în plan?

1472102_605115189544351_786781157_nPlastelină, însă mai aștept un pic. Cele 3 sesiuni de joacă de până acum n-au avut mare succes. În plus, n-am nimerit o rețetă sau ingredientele ok, așa că data viitoare cumpăr gata făcută de la o mămică tare pricepută.  Până atunci se distrează cu aluatul de la pâinea cu maia săptămânală.

 

 

 

download (5)Un trenuleț de lemn, pe care cred că-l va găsi sub brad.

 

 

 

 

images (1)O masă luminată, pe care cred c-o vom confecționa ușor, după cum am văzut la cei de la theimaginationtree.com. Pentru cei care vor, există și varianta gata făcută, deși e cam scumpă.

 

 

 

 

Acuarele. Încă n-am îndrăznit, mi-e milă de pereții abia zugrăviți.

 

Dacă mai aveți chef de hoinărit online după idei, vedeți și lista celor de la The Alpha Parent. Iar dacă aveți voi înșivă idei de împărtășit, nu vă sfiiți să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.