Vă anunțam într-o postare anterioară de cartea lui Peter Gray, Free to Learn. Pe Peter sigur vi-l amintiți dacă ați citit vreunul dintre articolele lui traduse pe acest blog. Acum mă bucur să vă anunț că îi puteți citi cartea și în română.


liber_sa_inveti_persp_mareLiber să înveți
 e acum disponibilă în librării și online pe site-ul editurii Herald. Vă împărtășesc un pasaj din descriere:

“In Liber sa inveti, psihologul Peter Gray sustine ca daca copiii nostri sunt lasati liberi sa isi urmeze propriile interese prin joc, nu numai ca invata tot ceea ce e nevoie sa stie, dar o fac si cu multa energie si pasiune. Copiii vin pe lume cu dorinta de a invata, inzestrati cu spirit ludic, curiozitate si sociabilitate ce ii calauzesc in propria lor educatie. Totusi, noi am nimicit astfel de instincte intr-un model scolar proiectat initial pentru a indoctrina si nu pentru a promova dezvoltarea intelectuala.

Pentru a creste copii care vor trai in lumea actuala aflata in continua schimbare, trebuie sa le dam posibilitatea sa isi gestioneze propria educatie si dezvoltare. Tinand cont de dovezi venite din antropologie, psihologie si istorie, Gray demonstreaza ca jocul liber reprezinta principalul mijloc prin care copiii invata sa-si controleze vietile, sa-si rezolve problemele, sa se inteleaga cu cei de varsta lor si sa capete rezilienta emotionala. Capacitatea de invatare prin joc a evoluat cu mult timp in urma, iar aceste instincte opereaza remarcabil de bine si astazi, asa cum arata studiile referitoare la scolile alternative administrate democratic. Cand copii isi controleaza propria educatie, invata mai bine – lucru realizat cu costuri mai scazute decat modelul traditional de scoala coercitiva.”

Iată și cuprinsul:

Prolog

Ce am facut din copilaria lor?

Vietile pline de joaca ale copiilor de vanatori-culegatori

De ce scolile sunt ceea ce sunt: o scurta istorie a educatiei

Sapte pacate ale sistemului nostru de educatie obligatorie

Lectii din Sudbury Valley: Mama Natura poate sa triumfe in epoca moderna

Instinctele educationale umane

Starea de spirit ludica

Rolul jocului in dezvoltarea aptitudinilor sociale si emotionale

Amestecul liber de varste diferite: un ingredient-cheie pentru dezvoltarea capacitatii de autoeducare a copiilor

Un parentaj increzator in lumea noastra moderna

Și dacă sunteți curioși, îl puteți asculta pe autor prezentându-și cartea într-un interviu.