De ce se ceartă partenerii de cuplu? Hmm… putem să facem o listă lungă: de la frecvența cu care se lasă ciorapii (lui) prin diverse colțuri ale casei până la numărul de obiecte cosmetice (ale ei) care umplu toate rafturile din baie; de la numărul de gadget-uri cumpărate în ultima lună (ale lui) până la toate pretențiile (ei) de flori și fapte frumoase, care se tot lasă așteptate… De ce se întâmplă toate aceste lucruri? De ce unele cupluri par să fie mult mai armonioase și altele să se lupte mai mult? De ce unii parteneri de cuplu reușesc să se compatibilizeze (dacă putem spune așa) iar pentru alții să fie mult prea greu și să renunțe la relație? De ce unii se ceartă și alții comunică? Și câte întrebări tot apar…
Se pare că multe din problemele care apar într-un cuplu sunt (tot) un rezultat al unor situații (neîncheiate) din copilărie. Supriză, nu? Clar nu…
De ce se întâmplă toate în copilărie și de ce purtăm cu toții mai multe sau mai puține bagaje de-a lungul vieții noastre… nu știu. În mod sigur știu să vă explice specialiștii. Ceea ce știu sigur este că sunt atâtea situații de viață în care poți să devii conștient de ceea ce trăiești și să pui în cuvinte, în loc de boli, să te exprimi, să comunici și să vindeci ceea ce nu te lasă să îți parcurgi viața cu bucurie, ceea ce te împiedică să ai relații sănătoase și armonioase.
harville-hendrix-helen-huntȘi mai știu sigur că cele mai frecvente situații de acest fel sunt în relațiile de cuplu și în relațiile cu copiii. Și sunt mai multe modalități prin care puteți lucra aceste situații. Una dintre ele este Metoda IMAGO. Eu una nu știam de ea și nici nu am auzit până de curând de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt – co-creatori ai Terapiei Relaționale Imago, o terapie pentru cupluri, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări.

Dr. Hendrix și soția sa au scris împreună zece cărți despre relații intime și parenting, printre care se numără și ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey îl numește ‘Sufleorul Căsătoriilor’, a apărut în emisiunea condusă de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul ‘cu cel mai important impact social’.

Despre cei doi soți și ce au realizat ei de-a lungul anilor puteți găsi mai multe informații pe harville-helen.ro sau pe harvillehendrix.com.

Terapia Relațională IMAGO

Terapia Relațională Imago este o terapie eficientă ca și mod de a crea relații mai puternice, deoarece ne ajută să devenim mai conștienți de faptul că suntem cu toții interconectați la nivel profund. Oferă perspesctive ale agendei inconștiente pe care o aducem în relațiile noaste. Cu această informative a lui Harville & Helen putem începe să conlucrăm cu fascinanta agendă secretă. Drept rezultat, putem alege să creștem împreună într-o manieră creativă, non-controlativă și vindecătoare care crează înțelegere și conectare.

Conferința Harville & Hellen în București: 23-24 Mai

Harville-Helen-romania
23 Mai: IMAGO PENTRU CUPLURI : Primește iubirea pe care o dorești
» Destinat cuplurilor noi și vechi, îndrăgostite sau în criză, căsătorite sau necăsătorite, părinți și profesioniști în sănătate mintală
24 Mai: IMAGO PENTRU PĂRINȚI: Dăruiește iubirea care vindecă
» Cum să folosim relația parentală pentru a ne vindeca rănile propriei copilării și pentru a încheia ciclul rănirii moștenit de la părinții noștri
» Cum să înlocuim tiparele inconștiente, de intruziune și neglijare, cu abilități și cunoștințe care ne ajută să devenim conectați în mod conștient cu copiii noștri.

Cărțile Harville & Hellen la Editura Herald

bookgettinglovePrimește iubirea pe care o dorești – ghid pentru cupluri

Publicată în 1988, cartea a fost un New York Times Bestseller și s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare. Dr. Hendriks explică cum, inconștient, atunci când ne alegem partenerul de cuplu, o facem purtând în creierul nostru emoțional o imagine compusă din figurile de atașament din copilăria noastră: din felul în care au interacționat cu noi, felul în care ne-au rănit si ne-au oferit iubire. Apoi ne da resurse și instrumente concrete pe care le putem folosi în relația de cuplu pentru a o transforma într-una care ne vindecă rănile emoționale ale copilăriei și ne oferă posibilitatea să creștem unul alături de celălalt.

 
Giving-the-Love-BookDăruiește iubirea care vindecă – un ghid pentru părinți

În această carte, Harville Hendriks și Helen Hunt ne călăuzesc printr-un proces miraculos de creștere personala, care are loc în paralel cu educația copiilor noștri. Modul în care suntem părinți pentru copiii noștri ne dezvăluie o mulțime de lucruri despre modul în care am fost crescuți noi înșine. Momentele în care repetăm greșeli ale părinților noștri pe care am jurat ca nu le vom face în relația cu copiii sunt dureroase – dar, Harville și Helen ne arată că ele sunt și oportunități de vindecare are propriilor răni ale copilăriei. Această carte descrie ciclul rănirilor care au loc în relațiile parentale intergeneraționale și oferă instrumente simple de relaționare cu copiii și de vindecare emoțională.