În fiecare zi îmi vine să întreb de un milion de ori: DE CE… De ce asta, de ce cealaltă. Îmi vine să urlu și să strig… DE CE? DE CE? Întrebările îmi rămân în minte dar nu mi le pot scoate de tot. Știu că dacă mi-aș întreba copilul (chiar acum, la 6 ani +) tot nu aș putea primi un răspuns. Să ai pretenția pentru un copil să își înțeleagă trăirile, să își exprime emoțiile și să găsească și cauza sau sursa acelor emoții și să ți le și comunice astfel încât, tu ca părinte să le înțelegi…cred că este o pretenție mult prea mare și total nerealistă.
Așa că, îmi urlu în mintea mea DE CE-urile:
De ce nu mănânci dacă ți-e foame?
De ce dacă vrei totuși să mănânci nu-ți place nimic?
De ce dacă nu-ți place ce-ți plăcea acum două zile, nu vrei să încerci ceva nou?
De ce nu dormi dacă ești obosită?
De ce nu vrei să-ți sufli nasul dacă e înfundat?
De ce nu vrei să iei sirop dacă tușești?
De ce plângi? De ce ești supărată? De ce ești agitată? De ce nu-ți convine nimic? De ce nu te mulțumește ceea ce ai sau ceea ce ai primit? De ce nu mă lași să te ajut? De ce vrei tot timpul să te ajut?
De ce nu mai poți/știi să te îmbraci sau dezbraci, să te încalți sau să te speli pe dinți?
De ce dacă ai nevoie de intimitate și nu vrei să intre nimeni în baie când ești la WC totuși mă chemi să te șterg? De ce dacă ție îți place intimitatea totuși intri peste mine în baie?
De ce nu vrei să îți pieptăn părul? Sau să te tund? De ce nu accepți să te tundă altcineva sau măcar să îți pună mâna pe păr?
De ce porți doar 3 perechi de șosete (din cele 15 pe care le ai)? De ce porți aceleași bluze, fuste sau colanți și nu ești dispusă să îmbraci ceva nou?
De ce vrei de fiecare dată să îți cumperi câte o jucărie (de pluș) atunci când mergem undeva?
De ce îmi ceri în fiecare zi să mănânci ceva dulce?
De ce ți-e rușine? De ce nu zici bună sau pa sau bună ziua sau la revedere? De ce nu dai mâna atunci când altcineva îți întinde mâna pentru salut sau să se prezinte?
De ce vrei să fiu lângă tine mereu..când te trezești dimineața (sau în timpul nopții), când te culci, seara, când mănânci, când te joci etc..? De ce nu poți și tu să te culci fără mine sau tatăl tău? De ce nu poți și tu să dormi în camera ta?
De ce îl lovești, împingi, îmbrâncești pe fratele tău? De ce țipi la el? De ce dacă acum l-ai lovit în următorul minut l-ai îmbrățișat și l-ai iubit?
De ce….de ce… de ce…? 🙁