E un subiect tare delicat. Și asta nu pentru că ar conta atât de mult faptul că după ce ai trecut prin cea mai frumoasă experiență care te împlinește mai mult decât orice pe lume ai rămas cu niște kilograme în plus, ci pentru că, din păcate, uneori societatea, cei din jurul proaspetelor mămici exercită o presiune greșită, aș spune.
Vedem cu toții în reviste mămici care la doar câteva luni după naștere au din nou pătrățele pe abdomen, sunt parcă scoase din cutie, cu niciun fir de păr zbârlit și unghiile abia “scoase din salon”. Acesta cred că este principalul motiv pentru care toți cei care nu au trecut prin experiența nașterii cred că mămica nu are nimic altceva mai bun de făcut pe moment decât să dea fuga în primul salon la câteva zile după ce naște, să alerge pe banda rulantă și după să facă și câteva sute de abdomene, apoi să-și posteze un zâmbet larg pe față și să iasă la plimbare cu bebelușul. 🙂
Nu sunt de acord nici cu cealată extremă, o mămică îngrijită și veselă are un copil la fel de vesel, dar asta nu se încadrează în niciun “standard de frumusețe” pentru că nu putem măsura un lucru diferit de la o persoană la alta nu? Mai pe scurt ce vreau să spun este că o mămică este în primul rând o femeie, iar femeile sunt frumoase când sunt fericite. Dacă sunt fericite cu două kilograme în plus sunt la fel de frumoase și cu 10 kilograme în minus, important este ca ele să se simtă minunat atunci când sunt cu bebelușii lor în brațe și când se uită în oglindă.
Am întrebat câteva mămici despre presiunea pe care au simțit-o sau nu din partea societății după ce au născut pentru a “intra în perechea veche de jeanși” și iată ce ne-au răspuns:
Mi-am dat seama de faptul că hainele de dinainte de sarcină nu mai sunt pe măsura mea la câteva luni după naștere. Nu am vrut să iau nicio măsură și asta nu pentru că nu mi-am dorit asta, ci pentru că am ales să alăptez. Am urmat apoi multe diete care nu au dat niciun rezultat, evident, iar apoi mi-am dat seama că un regim de viață sănătos este soluția minune. Da! Am simțit că trebuie să revin la forma de dinainte de sarcină, acum nu știu dacă am simțit asta pentru că așa mi-au dat de înțeles cei din jurul meu sau pentru că asta am crezut eu că trebuie să fac, știu doar că atunci când îți spune copilul “Mami, ești frumoasă!” nu ai contează nici dacă ai riduri, nici dacă nu ai ajuns la salon de 3 ani și nici dacă ai kilograme în plus pentru că ești o mamă frumoasă” – ne-a povestit Andra.
Dacă toate mămicile din jurul meu se bat cu kilogramele în plus, eu mă bat cu cele în minus. Perioada de sarcină a fost una minunată pentru mine din nenumărate puncte de vedere, dar într-o mică măsură și pentru că după ani de zile în care am încercat să mă îngraș, într-un final aveam și eu forme. Am învățat acum că, departe de a fi narcisistă, îmi iubesc copilul mai mult decât orice și mă iubesc și pe mine, pentru că am ajutat să vină pe lume, îmi iubesc fiecare parte din corp, indiferent cum arată el, doar pentru că i-a dat viață bebelușului meu” – povestește Cristina.
Presiune? Puțin spus. Am simțit că toată lumea se uită ciudat la mine pentru că am burtică. Mi s-a mai și întâmplat să mă întrebe cineva cât mai am până nasc, în condițiile în care eu născusem cu patru luni în urmă, lucru care a pus capac. M-am pus pe exerciții și pe diete și acum e mult mai bine chiar decât înainte să fiu însărcinată. Dezamăgitor a fost atunci când mi-am dat seama că lumea chiar nu se uita ciudat la mine, pentru că se uită la fel și acum… era totul în imaginația mea” – ne-a dezvăluit Oana.
Voi prin ce experiențe ați trecut? Așa-I că fericirea te face frumoasă?
Sursă foto: Jacrews7/ Flickr.com.