Born Abroad este o campanie care adună povești despre nașteri din întreaga lume. Sunt experiențele unor mame românce care au nascut în străinătate. Pe toate le cunosc, îmi sunt prietene vechi, colege de școală generală, de liceu sau facultate, colege de muncă sau fete pe care le-am cunoscut întâmplător, dar am ramas prietene. Am adunat poveștile lor într-o serie de articole pe care le voi publica săptămânal, cu convingerea că vor fi de ajutor mamelor din Romania să afle cum este nașterea în alte țări.
Astăzi avem povestea unei mame care a născut primul copil în România și pe al doilea în Luxemburg. Care sunt diferențele între cele două sisteme medicale, aflăm din povestea de astăzi. Citește și despre experiențele de naștere ale mamelor din Canada, Austria, Marea Britanie și Italia.
Sarcina și nasterea au fost experiențe deosebite în viața mea, având ocazia să le trăiesc pe prima în Romania și pe a doua în Luxemburg, după relocarea mea în aceasta țară. Nașterea din Romania a avut mai multe puncte negative care includ condițiile din spital, atitudinea personalului medical asupra lăuzei și a noului-născut.
Având un sistem medical complet diferit de cel din România, experiența nașterii în Luxemburg a fost în schimb cu adevărat extraordinară, atent organizată și fără surprize de ultima oră.

PREGĂTIREA PENTRU NAȘTERE

Înscrierea la un medic ginecolog se face în baza recomandarii medicului de familie. De îndată ce înscrierea a fost făcută, o primă programare este efectuată în maxim o săptămână de la înscriere. În timpul primei vizitei, medicul ginecolog efectuează un screening medical al pacientei (istoric medical, familial etc), o ecografie și recomandă primul set de analize. De asemenea viitoarea mamă primește lista programărilor lunare la medicul ginecolog cât și radiolog pentru ecografiile trimestriale, precum și programări către alte specialități dacă sunt necesare (kinetoterapie etc). Viitoarea mama este invitată de asemenea la câteva workshopuri legate de sarcină, naștere și lăuzie organizate de către spital – care sunt obligatorii în cazul în care mama este la prima sarcină.
Medicul ginecolog efectuează lunar un control și o ecografie și prescrie un set de analize. Ecografiile trimestriale sunt efectuate de radiologi. De asemenea este programată o discuție cu anestezistu în trimestrul II, în care îi sunt explicate gravidei felurile de anestezie precum și cazurile în care sunt utilizate. Această vizită este obligatorie.

TRAVALIUL ȘI NAȘTEREA

În momentul declanșării nașterii, viitoarea mamă anunță telefonic spitalul despre viitoarea internare. Astfel, în momentul inregistrarii în spital, atât personalul administrativ cât și cel medical se vor asigura că aceasta are prioritate față de ceilalți pacienți. În cazul operației mele de cezariană, timpul scurs între momentul apelului și cel al nașterii a fost de 1 oră.
În cazul nașterii naturale fără complicații, moașa va asista pe durata travaliului iar medicul va interveni doar în ultima parte. În cazul operației de cezariană, medicul este prezent la sosire pentru o evaluare și mai apoi pentru operație. Un neonatolog și un anestezist fac parte de asemenea din echipa medicală din momentul nașterii.
În cazul ambelor tipuri de naștere, nou-născutul este lăsat mamei imediat după naștere într-un salon special, individual, atașat sălii de naștere, unde tatăl precum și frații/surorile au acces.
După aproximativ două ore, mama și nou-născutul sunt mutați în salon – acesta este în principiu pentru o persoană (maxim două persoane în cazul în care este foarte aglomerat în spital) și are confortul echivalent unui hotel de patru stele. Salonul este prevăzut cu un pat pentru însoțitor. În functie de dosarul medical al lauzei, medicul ginecolog va prescrie un meniu alimentar care este trimis cantinei spitalului.
Medicul ginecolog cât și cel neonatolog efectueaza o vizită la 4-6 ore de la naștere și ulterior o vizită în fiecare zi, până la externare. În cazul în care este necesar, aceștia pot prescrie vizita unui kinetoterapeut pentru mamă sau nou-născut, psiholog, specialist în alaptare sau sofrolog, zilnic sau periodic, în funcție de caz.
La externare medicul neonatolog întocmeste carnetul medical al nou-nascutului și îl predă mamei. Medicul ginecolog, neonatolog cât și ceilalti specialiști (dacă est cazul) semnează de asemenea fișa de externare.
La externare este obligatorie aducerea în spital a scaunului de mașină – pediatrul verifică calitatea acestuia precum și dacă nou-născutul este corect pozitionat. Citește continuarea pe Anca’s Diary.