cursuri pictura
Atelierul pentru copii despre curente si stiluri din pictura se va concentra pe cateva imagini sau cativa pictori care ilustreaza sau se incadreaza intr-un anumit stil. Cursul propune cateva stiluri mai accesibile si atragatoare pentru copii, precum si tehnici care pot fi usor intelese si puse in practica pentru a realiza propria lucrare.
Prima parte a fiecarui atelier va cuprinde o scurta prezentare, cu imagini, a respectivului stil sau curent artistic dupa care cursantii vor incerca sa deseneze sau picteze in “stilul” respectiv, folosind propriile idei, teme si sugestiile profesorului.
1. Cum pictau oamenii acum mii de ani – Arta primitiva (si arta moderna). Vom vedea cateva imagini cu arta primitiva si apoi vom incerca sa facem propria lucrare in stil primitiv sau modern/primitiv. Desenul copiilor este foarte apropiat de stilul jucaus si surprinzator al primitivilor, cu teme vegetale si animale. Vom desena inspirindu-ne din temele tribale sau populare ale diverselor popoare.
2. Regi, regine si catei – portrete de familie. Multa vreme pictorii faceau lucrari care erau comandate de oamenii instariti: regi, regine, conti, boieri sau sultani, care atunci cind isi faceau portretul, unde apareau deseori mai frumosi decit in realitate, putea contine si alti membri ai curtii sau anturajului: copii, catei, servitori, cai, etc. Aici cursantii sunt invitati sa aduca fotografii la alegere, ale familiei sau cunostintelor dupa care sa incerce sa faca un portret de familie sau un portret memorabil, ca cele de odinioara.
3. Frumusetea redescoperita – Renasterea si mari pictori: Michelangelo, Leonardo Da Vinci si Botticelli. Dupa o vreme indelungata in care cele mai multe tablouri si picturi din Europa ilustrau povesti religioase, a aparut o miscare culturala numita Renasterea, care a redescoperit frumusetea corpului uman si legendele grecesti din antichitate: zeii, zeitele, animalele fantastice. Vom incerca sa facem propria lucrare care sa aiba in centru omul, frumusetea lui fizica si sufleteasca, cu povesti si simboluri.
4. Arta noua sau cum putem sa ne inspiram din natura – Art Nouveau. Acum o suta de ani oamenii au inceput sa se inspire in arte din formele si frumusetea naturii, formele unduioase ale plantelor, lianelor si copacilor. Pictura, arhitectura si hainele oamenilor parca aveau viata si dansau. Vom incerca sa facem picturi in stilul artei noi (acum 100 de ani), pornind de la formele si miscarea elementelor naturale din jurul nostru.
5. Cum sa facem imagini din puncte multicolore – Pointilismul. Pentru ca se plictisisera sa deseneze doar cu linii, niste artisti inventivi s-au gandit sa faca imagini colorate folosind multe puncte si multe culori, care sa dea impresia de lumina si miscare. Putem face si noi picturi folosind multe puncte colorate, ca un mozaic sau un puzzle din care sa se nasca o pictura inedita.

Lector: Maria Irina Petreanu
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, Intrarea Pristolului 3
Data incepere: 14 Ianuarie; ora curs: 18:30
Numar ateliere: 5; frecventa: saptamanal
Cost: 150 lei
Inscrieri la contact@victoriei.ro