Cântecele de leagăn pentru copii nu reprezintă doar o modalitate de comunicare dintre mămici și bebeluși, ci un adevărat remediu care le mișcorează durerile și îi ajută să se odihnească și să se relaxeze.
Nu o spunem noi, ci cercetătorii care au realizat un studiu la Spitalul Great Ormond Street din Londra, Marea Britanie. Se pare că bătăile inimii bebelușilor care ascultă cântece de leagăn sunt mai puțin rapide și bebelușii simt mai puțină durere. Asta în timp ce poveștile sau sunetele scoase de animale nu au niciun efect vizibil asupra organismului copiilor.
În cadrul studiului din Londra, 37 de bebeluși pacienți ai spitalului au ascultat mai multe cântece de leagăn și apoi li s-au monitorizat bătăile inimii și semnele de durere, precum reacțiile, comportamentul sau plânsul. Muzica a atins centrul emoțional al creierului relaxând copiii și reducând durerea.
cantec-de-leagan

“Părinţii le cântă copiilor de mii de ani şi ştiau – în mod instinctiv – că acest lucru îi ajută pe copii să se relaxeze, dar este uimitor să ai anumite date ştiinţifice potrivit cărora melodiile de leagăn oferă adevărate beneficii asupra sănătăţii copiilor”, explică cercetătorul Nick Pickett, care a oferit terapie prin muzică la spital timp de 20 de ani.

Și dacă sunteți de părere că melodiile înregistrate sunt mai eficiente, aflați că s-a dovedit faptul că un cântec de leagăn cântat “live” este mai eficient, pentru că stimularea vizuală are și ea efecte benefice asupra celor mici.
Voi le cântați alor voștri?
Surse foto: Andrew Malone/ Flickr.com și Nana B Agyei/ Flickr.com.