Mi-ar fi plăcut să scriu un articol despre copiii și părinții români care să fie cei mai fericiți din lume, dar eu zic să ne menținem zâmbetul pe buze, să învățăm “din curtea vecinilor îndepărtați” și să ne schimbăm un pic universul și lumea în care trăim pentru a putea face un astfel de articol cât mai curând.
Revenind la olandezi, potrivit unui studiu Unicef care a cercetat situația din cele mai bogate țări din lume, copiii din Olanda se pare că sunt cei mai fericiți. Cercetarea a fost realizată pe mai multe direcții: atât material, cât și educațional, al comportamentului și al riscurilor.
O mămică mutată din Statele Unite ale Americii povestește foarte frumos (și în cunoștință de cauză, evident) de ce crede ea că cei mici din Olanda sunt mereu fără griji și cu zâmbetul pe buze, ca și părinții lor de altfel.
Se pare că mămicile din Olanda nu știu ce înseamnă depresia de după naștere. Ellen de Bruin, psiholog și jurnalist, spune că asta se datorează faptului că olandezii sunt liberi să aleagă care le sunt partenerii, religia, sexualitatea, libertatea în utilizarea drogurilor ușoare și alte multe alte libertăți îi fac pe părinți să simtă și să se aștepte la alte lucruri de la viitor și să nu se mai simtă atât de constrânși uneori de regulile rigide ale unei societăți înghegate mai mult sau mai puțin în direcția corectă.
În plus, există un echilibru bine stabilit între job și viața de familie. Multe mămici din Olanda lucrează part-time, mai exact mămicile olandeze sunt pe primul loc în toate topurile realizate în acest sens. Nu mai puțin de 68% dintre mămici lucrează cel mult 25 de ore pe săptămână, având așadar mai mult timp pentru familie. Se pare că această decizie o iau și foarte mulți tătici, mai ales că în anul 1996 Guvernul din Olanda a acordat celor care lucrează part-time aceleași drepturi precum celor care au ales un job full-time. Părinți fericiți cu copii fericiți, nu?
copii-olandezi
În plus, copiii nu simt nicio presiune la școală, nu au teme obligatorii sau alte obligații după orele de curs, ceea ce le oferă timp să se descopere, să afle ceea ce doresc de la ei sau de la cei din jur. Ei sunt încurajați să învețe pentru că doresc asta, pentru că simt că ceea ce fac este bine pentru ei și pentru viiitorul lor, nu pentru că sunt obligați.
Există de asemenea o “regulă nescrisă” ca bunicii să facă parte activi din viața copiilor. De cele mai multe ori în timpul weekend-urilor bunicii petrec timp de calitate cu cei mici.
Vă las cu mai multe informații (toate care merită citite) și sper să luăm cu toții din articol ce ne lipsește pentru… un zâmbet în plus.
Sursă foto: Matthew Kenwrick/ Flickr.com și Daniel Farrell/ Flickr.com.