Cum să faci pe cel mic sa accepte refuzul
Copilaşul meu de doar trei ani urăşte să audă Nu! sau Nu face asta! şi e unul dintre copiii care face exact pe dos, aşa că am fost nevoită să ma gândesc la o strategie prin care să o determin să accepte Nu-ul! ca refuz şi nu ca un cuvânt magic care să-i permită să aibă un comportament pe care eu aş vrea să-l opresc.
Am observat că micuţa mea, deşi nu suportă să îi interzic ceva, răspunde totuşi destul de bine la anumite explicaţii. Nu este sănătos!, Nu avem timp! sau Nu vreau să-ţi cumpăr asta! nu au niciun efect, alte justificări trec testul:

  1. Este pentru binele tau. Din nu ştiu ce motiv fiica mea acceptă cu înţelepciune problema siguranţei ca o regulă absolută, aşa că o invoc de câte ori am ocazia. Spre exemplu, am transformat buşitul uşilor într-o regulă pentru siguranţă: când oamenii trântesc uşile îşi pot prinde degetele acolo, într-un final. Aşa că pentru siguranţa tuturor nu trântim uşile.
  2. Este pentru decor. Să presupunem că intrăm într-un magazin ticsit cu tot felul de bunătăţuri şi nimicuri şi când ea întreabă dacă poate să primească ceva de acolo îi spun dezamăgită că nu sunt de vânzare, sunt doar pentru decor. Nu pune niciodată la îndoială asta!

Citeşte alte câteva minciunele nevinovate aici: Five tips for getting a little kid to take “no” for an answer
Sursa Foto : Capture Queen ™/ Flickr