Pentru fiecare copil  primul şi cel mai dramatic moment din acest proces este, desigur, tăierea cordonului ombilical. Micuţul face cunoştinţă pentru prima oară cu mediul care îl înconjoară şi care îl provoacă să-şi definească personalitatea creând relaţii cu cei din jur.
Naşterea reprezintă pentru bebeluş trecerea dintr-un loc relativ invariabil într-unul în care adaptarea îi provoacă un stres enorm, însă în care va ajunge să se simtă confortabil şi integrat. Este imaginea perfect reprezentativă pentru definirea acestui ciclu: un copil care trece de la o viaţă liniştită şi unită fizic, dependent  de mama sa la realitatea fiinţelor independente moral.
Bebeluşul este vunerabil şi nesigur, dar timpul îl transformă într-un mic copil puternic şi încrezător. Devine astfel pregătit pentru o nouă transformare. Următorul pas este unul propriu-zis: mişcarea. Capacitatea de a merge pe propriile picioruşe  îl introduce într-o nouă lume a autonomiei în care va trebui din nou să-şi remodeleze personalitatea şi legăturile cu cadrul în care trăieşte.
Fiecare moment de schimbare adaugă o liniuţă de stres şi nu doar copilului, ci şi celor care îl îngrijesc. Pentru cei care au avut experienţe de responsabilitate a siguranţei unui tânc activ şi curios, explicaţiile sunt de prisos. Urmărirea din cameră în cameră, din colţişor în colţisor a micuţului neobosit să exploreze mediul care tocmai s-a extins este foarte obositoare.
Citeste tot articolul aici : Starting Preschool: A Milestone of Separation and Individuation
Sursa foto : dhaneshr / Flickr.com