Niciodată nu am să înțeleg cum poți spune despre un părinte că își răsfață copilul. Întotdeauna am fost de părere că toți copiii ar trebui să primească de la părinți tot ceea ce adulții pot oferi, fără ca acest lucru să fie considerat răsfăț.
Și cu toate acestea, care ar fi acei pași pe care un părinte îi poate face pentru a crește un copil responsabil?
Problemele copiilor pot fi rezolvate chiar de ei de cele mai multe ori. Oferă-i suport, înțelegere, o structură pe care se poate baza indiferent de ceea ce se întâmplă, dar nu-i rezolva toate problemele prin care trece. Ajută-l să găsească el soluții, să învețe din ceea ce se petrece în jurul lui, nu să primească rezolvările ca și cum nici nu ar fi trecut printr-o anumită problemă.
Îl poți ajuta să fie încrezător în propriile abilități prin a avea așteptări de la el. Asigură-te că știe că-l iubești necondiționat și că va primi mereu suport din partea ta, dar învață-l despre valori, principii, ce înseamnă să ai așteptări de la ceilalți și încredere.
Respectul se învață, indiferent de vârstă. Pentru a fi respectat de cei mici trebuie ca și ei să aibă parte de același sentiment. Ei vor învăța să respecte deciziile și sentimentele prietenilor și celorlalți din jurul lor doar dacă și deciziile și sentimentele lor sunt, la rândul lor, respectate. Asta putem să o facem char noi, adulții, pentru că noi suntem modele pentru ei. Chiar dacă cei mici nu fac de fiecare dată ceea ce ne dorim, într-un final ei vor face fix ceea ce facem noi.
Citiți mai mult pe ahaparenting.com.
Sursă foto: RON SOMBILON MEDIA, ART and PHOTOGRAPHY/ Flickr.com.