Vacanța de vară este aproape de final, așadar zilele acestea noi tot încercăm să vă aducem aminte că în curând vor începe cursurile. Bine, cursurile la școală sau la grădiniță, depinde de vârsta piticilor! 🙂
Astăzi vă propunem o activitate al cărei rezultat este o carte. Poate să fie o carte cu desene, realizată de copiii care nu știu încă să scrie, sau o carte cu o poveste, făcută cu ajutorul vostru! Pentru cartea cu povești nu uitați de faptul că orice poveste are și desene, așadar ar trebui să aveți și creioanele colorate prin apropiere sau poze pe care să le lipiți pentru grafica poveștii.
Ce ai de făcut? Vorbește cu cei mici și spune-le să aleagă un loc în care ei se vor simți bine în timp ce compun, apoi îi puteți întreba ce a înseamnat pentru ei vara. Vacanța poate fi desenată: poate pentru copii vara este imaginea dintr-o excursie sau o plimbare la malul mării ori un pom verde ce se află în fața casei ori jocurile cu alți copii sau poate a îndrăgit o ieșire la un loc de joacă. Spuneți-le că numărul amintirilor nu este important, ci doar să scrie sau să deseneze ce le trece prin cap.

Apoi inventați o poveste! Deși pare foarte complicat, totul este distractiv și deloc greu, pentru că orice se poate lega de un lucru complet diferit cu puțină imaginație. Dacă cei mici au ales să-și facă poveste prin desene și au colorat un pom, un joc și o floare vorbiți cu ei și spuneți-le că pomul dorea să se joace cu floarea, dar că din cauza distanței ei nu reușeau să facă asta, însă, la un moment dat, o zână bună le-a împlinit dorința celor două personaje. În cazul în care cei mici știu să scrie și au doar câteva idei, care nu se pot lega între ele de nicio culoare, sprijiniți-i să-și aleagă câteva personaje fictive, o măslină care vorbește și este departe de casa ei sau vântul care vrea să ajungă la sora lui ploaia ori raza de soare ce nu poate să trăiască fără o anume plantă! Nu există nicio limită! Este povestea voastră!
După ce ați decis care va fi povestea nu mai aveți de făcut decât să “treceți pe curat” ideile sau desenele și să faceți o copertă cât mai frumoasă! Prima dată când ne uităm la o carte vedem coperta, așadar ea ar trebui să impresioneze și să fie o oglindă a cărții voastre!
Adunați cartea copertată și lipiți-o cu ceva lipici sau capsați-o cu grijă! Este prima carte scrisă de pitici!
Citiți despre cum pot face copiii mai măricei propria lor cărticică și pe education.com.
Surse foto: plindberg/ Flickr.com și plindberg/ Flickr.com.