Scaunul auto pentru copii nu trebuie achizitionat si instalat doar de teama unei amenzi usturatoare. Un scaun auto pentru copii inseamna siguranta si confort pentru bebelus, iar pentru ca el sa indeplineasca aceste doua conditii esentiale trebuie sa fie instalat si folosit corect. Altfel, achizitia acestui produs pentru bebelusi este egala cu zero.
Asemenea oricarui produs pentru bebelusi, fie ca vorbim aici despre un scaun auto pentru copii, un carucior, un biberon, premergator, patut si multe altele (pentru ca sunt foarte multe produse pentru bebelusi pe care un parinte trebuie sa le cumpere pentru bebe) atentia trebuie sa fie foarte mare.
Potrivit legii, pana la varsta de 12 ani copiii nu au voie pe scaunul din dreapta soferului, chiar daca poarta centura, iar copiii pana in 3 ani au nevoie de suport de retinere omologat. Daca cel mic nu este asezat intr-un scaun auto pentru copii sau inaltator, se percepe amenda. Dar, pe langa acest aspect, scaunul auto este o investitie pentru siguranta copilului.
Asa cum este si normal, foarte multi parinti isi pun urmatoarea intrebare: “Cum aleg un scaun auto potrivit?”. In teorie, toate scaunele auto de pe piata indeplinesc standardele de siguranta prevazute de lege. Nu acelasi lucru se aplica unui scaun auto pentru copii la mana a doua.
Chiar daca scaunul auto pentru copii este adaptat legilor, o instalare incorecta a acestuia poate pune in pericol sigurana copilului. Iar parintii trebuie sa stie urmatoarele, asta pentru ca a fost recent descoperit faptul ca multi dintre parinti fac greseli mari in instalarea unui scaun auto pentru copii:

  • Pana cand bebe nu implineste 12 luni si nu are 9 kilograme, scaunul auto trebuie sa fie pozitionat cu fata invers sensului de mers.
  • Tine cont si ca scaunul auto pentru copii sa fie adaptat greutatii celui mic. Un scaun auto poate fi folosit pana cand cel mic depaseste limita de inaltime sau de greutate specifice produsului pe care l-ai achizitionat.
  • Asigura-te ca scaunul auto este pozitionat corect. Cea mai sigura pozitionare este in centrul banchetei din spate.
  • Potriveste-l corect. Citeste cu atentie manualul de instalare si utilizare! Apasa bine scaunul auto astfel incat sa se muleze corect peste forma locului din spate.
  • Pune corect centura! Expertii in siguranta copilului spun ca cea mai des intalnita greseala a parintilor in ceea ce priveste scaunul auto este ca lasa hamurile si centurile acestuia prea largi.
  • In cazul in care constati ca lipseste vreuna dintre piese de fixare, contacteaza producatorul sau magazinul din care ai achizitionat scaunul auto.

Descopera la Noriel o multime de modele de scaune auto, pentru toate grupele de varsta. La preturi accesibile, transportul este gratuit la comenzi de minimum 150 de lei. Tot la Noriel poti sa descoperi si accesorii utile pentru drum: incalzitor pentru biberoane, parasolar, scoica auto, landou, dar si o multime de jucarii pentru bebelusi care sigur il vor tine ocupat pe bebe pe tot parcursul drumului.