Jocurile si jucariile se numara printre favoritele micutilor. Jocurile educative, seturile LEGO, puzzle-urile, jucariile interactive, jocurile in aer liber, consolele, jucariile de plus – sunt toate indragite rapid de cei mici. Totusi, jocurile de puzzle au castigat in timp un loc special atat in inima celor mici, cat si al parintilor si educatorilor, care prefera astfel de jocuri in detrimentul altora.
Asta pentru ca prin jocurile de puzzle sunt exersate abilitati extrem de importante pentru dezvoltarea unui copil, printre care:

Abilitatile cognitive

Jocurile puzzle reprezinta un instrument excelent pentru dezvoltarea abilitatilor copiilor de a rezolva probleme si de a urma anumite rationamente. S-a observat faptul ca jocurile puzzle si seturile LEGO sunt preferate in special de copiii cu inclinatie spre inteligenta logico-matematica, insa beneficiile puzzle-urilor pot fi observate in cazul oricarui copil, indiferent de gradul de dezvoltare a fiecareia dintre inteligentele multiple.
Puzzle-urile ii ajuta pe copii sa inteleaga relatia parte-intreg, le imbunatateste perceptia vizual-spatiala si, in functie de tematica jocului, ii ajuta sa asimileze diverse informatii: alfabetul, numerele, culorile, formele.

Motricitatea fina

Rezolvarea de jocuri puzzle reprezinta una dintre cele mai distractive activitati pentru dezvoltarea dexteritatii muschilor mici din maini si degete. Motricitatea fina sta la baza abilitatii de a scrie a oricarei persoane, iar exersarea acesteia incepe inca din primul an de viata, cand copilul incepe sa apuce si sa manipuleze diverse obiecte din jurul lui. Incepand cu varsta de 1 an, copiii pot folosi jocurile puzzle cu piese groase.

Coordonarea mana – ochi

Aceasta abilitate se dezvolta prin incercarile repetate de a potrivi piesele de puzzle la locul lor.

Abilitatile sociale

Jocurile puzzle pot fi solutionate individual sau prin cooperare, interactiune cu alte persoane. Fie ca solicita o piesa sau isi dau cu parerea unde s-ar potrivi o piesa sau alta, copiii invata sa coopereze. De asemenea, copiii invata sa faca fata frustrarii atunci cand realizeaza ca o piesa nu se potriveste la prima sau a doua incercare.
E important ca atunci cand alegi un joc de puzzle sa tii cont de varsta copilului (sa fie adaptat varstei celui mic), materialul din care sunt confectionate, tipul de joc puzzle si tematica.
Descopera la Noriel o multime de jocuri puzzle, ideale pentru cei mici inca de la 1 an, dar si pentru copii mai mari, ceva mai complexe, cu mai multe piese. Preturile sunt accesibile, iar la comenzi de minimum 150 de lei, transportul este gratuit oriunde in tara.
Tot la Noriel poti sa descoperi si alte jocuri de constructie, seturi LEGO, jucarii educative, jucarii interactive si multe alte jocuri si jucarii.